- Det viktigste nå er å ikke drite seg ut

Ekspertene kaller dette en av de siste store begivenhetene i valgkampen.

Statsminister Jens Stoltenberg og Høyre-leder Erna Solberg under mandagens partilederdebatt  i NRK.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Statsminister Jens Stoltenberg og Høyre-leder Erna Solberg under mandagens partilederdebatt i NRK. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er en av de siste store begivenhetene i valgkampen, så det er all grunn til å tro at den er viktig, sier valgforsker Johannes Bergh.

I kveld sender NRK partilederdebatt med Ap, Høyre, Frp, Krf, Mdg, Sv, Rødt, Sp og Venstre.

Ifølge Dagbladets siste måling, gjort i samarbeid med Ipsos MMI, har om lag ti prosent av velgerne fremdeles ikke bestemt seg for hvordan de skal stemme under stortingsvalget på mandag. Det utgjør 364 360 stemmer, som er viktige for politikerene.

- Neppe store endringer For to uker siden var det dobbelt så mange som svarte at de ikke visste hva de skulle stemme.

- I kveld har det sannsynligvis særelig effekt hvis noen av politikerne dummer seg ut eller sier noe virkelig håpløst. Den negative effekten er tydeligst. Hvis alle gjør en grei debatt, blir det neppe store endringer blant velgerne, sier Bergh.

Professor Anders Todal Jenssen ved NTNU forteller at om lag elleve prosent bestemte seg for hva de skulle stemme på valgdagen under valget i 2009.

Han tror også at denne debatten er viktig.

- Den er med på å danne et siste inntrykk før folk stemmer, sier professoren. Han sier at forventningene i partiene er skyhøye før store debatter.

- Medlemmene håper så inderlig at de skal gjøre en fantastisk opptreden, at de skal klare å overtale de som sitter på gjerde, eller kanskje til og med omvende noen velgere, sier han.

- Enormt psykisk press Partilederdebatten på NRK kan ha rundt 7-800 000 seere.

- Det er et enormt psykisk press. Selv de tøffeste kan bli litt skjelven når de skal i partilederdebatt, sier professoren.

Han forteller at eksperimenter har vist at debatter kan endre oppfatningen til velgerne om hva som er de viktigste sakene i en valgkamp, og hvilket parti som ahr den beste politikken på det området.

- Dette er nøkkelen for å få folk til å endre partipreferanse, sier han.

Han tror også at flere av partilederne kommer til å være defensive under debatten, men at de beste debattantene vil vise sine talenter.

 

- De vil løfte saker, komme med en siste finte, eller et originalt utspill. De kan ta opp poeng i sluttrunden, slik at sjansen er stor for at de andre ikke får kommentere. Det er mange ting de kan planlegge, men du skal være godt over gjennomsnittet dyktig og dristig, sier Todal Jenssen.

Bergh sier at det er uheldig for partiene å få mye negativ omtale de siste dagene, så han regner med at politikerne ikke gjør noen store krumspring i kvled.

Han tror det er like viktig for alle partilederne å gjennomføre en god debatt i kveld.
- Dette er muligheten til å kapre de siste velgerne, sier Bergh.