- Det viktigste sporet

Forsvarerne i trippeldrapssaken fnyser av påstandene om at 180-oppringingen var et velregissert skuespill og en bløff. Isteden kaller de oppringingen, en uke før Anne Orderud Paust og hennes foreldre ble drept, det viktigste sporet i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter min oppfatning har det vært det heteste sporet helt siden jeg ble koplet til saken i begynnelsen av juni, sier advokat Cato Schiøtz, forsvarer for Per Kristian Orderud.

Advokat Frode Sulland, som forsvarer Per Kristian Orderuds hustru, Veronica, deler kollegaens oppfatning.

- Jeg avventer nå at dette sporet blir fulgt til bunns så langt det lar seg gjøre teknisk, sier Sulland.

De to advokatene er de eneste som hittil har lest de inntil nylig hemmeligholdte avhørsdokumentene. Advokatene Steinar Wiik Sørvik og Tor Kjærvik, som representerer ekskjærestene Kristin Kirkemo og Lars Grønnerød, får først tilgang til dokumentene i dag.

Motvillig

Ytterst motvillig måtte politiet før helga frigjøre 180-dokumentene. Med det trakk advokat Sulland også kjæremålet til Høyesterett, der han ba om full innsynsrett omkring dokumentene, som tar for seg den mystiske oppringingen til telefonsentralen i Lærdal 15. mai

- sju dager før trippeldrapet fant sted på Orderud gård på Sørumsand.

Taust politi

Mens advokatene i sine uttalelser bare forsterker betydningen av 180-sporet, er politiet tause om sitt syn. Politiadvokat Bjørn Arne Tronier i Romerike politidistrikt vil av såkalte «etterforskningsmessige hensyn» ikke si hvordan drapsetterforskerne vektlegger sporet, selv ikke etter at VG i går skrev at «180-samtalen var en bløff».

- Den karakteristikken har ikke VG fått av meg. Men jeg vil ikke si noe som helst om sporet, sier Tronier.

- Hvor viktig vil du personlig rangere sporet?

- Jeg vil ikke karakterisere bevismidlers styrke, det vil være en form for prosedyre, sier Tronier.

Enormt

materiale

Politiets totale taushet til tross, det arbeides på høytrykk for om mulig å komme til bunns i sporet. For drapsetterforskerne knytter stor tiltro til 180-kvinnens vitneutsagn, noe den til før helga ekstreme hemmeligholdelsen også tyder på.

Etter det Dagbladet erfarer er arbeidet med å sjekke numrene som er ringt inn til Lærdal-sentralen under kvinnens vakt 15. mai og som varte rundt fem minutter - mye lengre enn en normal 180-oppringing - i sin sluttfase.

Når det er gjort skal de eventuelt sjekke de mest interessante telefonnumrene opp mot numre som er ringt inn til medlemmer i Orderud-familien fra og med 15. mai til trippeldrapet fant sted sju dager seinere.

Det må gjøres for å kartlegge hvorvidt 180-oppringeren etter å ha fått utlevert disse numrene, ringte Anne Orderud Paust eller hennes foreldre.