- Det viktigste var å bevare verdigheten

I løpet av seks dager etter terrorangrepene måtte rettsmedisinerne undersøke flere enn dobbelt så mange drapsofre som vanligvis undersøkes årlig i Norge.

TUNGE TIMER: Rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum er professor ved Rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet. Han ledet det tunge arbeidet med å obdusere de 77 drepte etter Anders Behring Breivik sine terrorangrep på regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011.   Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
TUNGE TIMER: Rettsmedisiner Torleiv Ole Rognum er professor ved Rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet. Han ledet det tunge arbeidet med å obdusere de 77 drepte etter Anders Behring Breivik sine terrorangrep på regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik utfordret mer enn politiets handlekraft 22. juli.

- Vi var opptatt av å bevare verdigheten i arbeidet, selv om vi fikk fryktelig mye å gjøre. Det skulle være ro rundt obduksjonen og alle ble undersøkt, stelt og gjort så pene som mulig, sier leder Torleiv Ole Rognum i avdeling for rettspatologi og klinisk rettsmedisin ved Folkehelseinstituttet.

Den 4. mai vil Rognum fortelle Oslo tingrett hvordan han og kollegaene møtte den krevende situasjonen som oppsto etter massakren på Utøya 22. juli i fjor. Etter hans generelle forklaring vil andre obdusenter gå detaljert gjennom skadene som alle Breiviks drapsofre ble påført.

Var forsiktige Mange offentlige etater har blitt kritisert for måten terrorangrepene 22. juli ble håndtert på. Interne evalueringer har avdekket feil eller det er blitt kalt forbedringspunkter, ofte til stor frustrasjon for etterlatte og overlevende. Det har imidlertid kommet svært få kritiske bemerkninger til innsatsen de gjorde, de som obduserte, vasket og pyntet de drepte før de kunne begraves.

- Vi har bevisst vært veldig forsiktige med å si noe i mediene hvordan vi løste denne vanskelige oppgaven. Men jeg vil gi toppattest til alle som jobbet med dette, under de seks dagene det sto på, sier Rognum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer