Det viktigste

Øystein Djupedal har bevilget seg en ekstrapott på 100 000 til medietrening. Det er nok ikke det dummeste han har gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SVENSKE MEDIER ER enige om hvorfor Laila Freivalds måtte gå som utenriksminister: Hun manglet politisk fingerspiss-følelse. Og hva verre er: Hun hadde ikke «medial förmåga». Hun evnet ikke å håndtere mediene. Kunnskaper og politisk tyngde er fortsatt ikke å forakte, men evnen til å håndtere mediene er i ferd med å bli det aller viktigste for en topp-politiker, skriver statsviteren Tommy Möller i Stockholmsavisa Dagens Nyheter.Möller trekker fram at ikke mindre enn 26 statsråder har sluttet siden Göran Persson overtok som statsminister i 1996, en omløpshastighet i løpet av 10 år som har vært nesten like stor som de 25 åra da Tage Erlander var svensk statsminister. Av de 26 som har fått avskjed i Perssons tid, har ca. halvparten fått sparken.

SELVSAGT ER DET vanskelig å sammenlikne dagens virkelighet med forholdene på Erlanders tid. Men den største forskjellen er betydningen av å kunne håndtere mediene, hevder Möller som ikke uten ironi sammenfatter kriteriet for god mediehåndtering slik: -  Før het det at det viktige ikke var å ha rett, men å få rett. I dag ser det ut til at det viktigste er at det ser ut som at man har rett mens mediejaget pågår.

DET ER DA VÅR TANKE går til vår egen utenriksminister, Jonas Gahr Støre, og hans innsats for å roe de rasende masser av muslimer som var så krenket av Muhammed-karikaturene. Med en handlekraft som var totalt fraværende i UD da tsunamien slo inn over Thailands strender, kastet Støre seg selv og sitt diplomatiske brannkorps over de flammende protestene, foran øynene på i dobbel forstand vantro norske TV-seere.

STØRRE INVITERTE TIL dialog, bagatelliserte betydningen av den obskure publikasjonen Magazinet og gikk langt i å uttrykke forståelse for at araberverdenen følte seg krenket. Og se: Raseriet døde ut. Sakte, men sikkert kom situasjonen igjen under kontroll. Derfor så det ut som Støre & co gjorde det riktige mens protestene flammet og var hovedoppslag i alle medier.Seinere forsøk, blant annet her i Dagbladet, på å reise kritikk mot Støre og regjeringen for å ha feiget unna et rakrygget forsvar for ytringsfriheten og våre vestlige verdier, tok aldri av. Meningsmålingene fortalte at et stort flertall synes Støre hadde gjort en god jobb.

STØRES RY SOM DEN nye politiske stjerna i Norge, har for øvrig også nådd Sverige. Freivalds fall ble utløst av tsunamien og Muhammed-protestene, hendinger langt borte som får politiske konsekvenser på hjemmebane. Igjen et eksempel på at den gamle oppdelingen i utenriks og innenriks for lengst er irrelevant. Til og med utenriksministeren betyr noe som stemmesanker. Med noe vi oppfatter som et snev av misunnelse skriver Dagens Nyheter følgende:-  Dagens utenriksministere kan bli riktige trekkplaster for sine regjeringer - ett eksempel er den forrige tyske utenriksministeren Joschka Fischer. Et annet er den nye norske Jonas Gahr Støre.