«Det vil aldri finnes en nigger i SAE»

Studentbrorskap i USA oppløst etter skandalevideo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «There will never be a nigger SAE / There will never be a nigger SAE / You can hang'em from a tree, but he will never sign with me / There will never be a nigger SAE.» («Det vil aldri finnes en nigger i SAE / Det vil aldri finnes en nigger i SAE / Man kan henge dem fra et tre, men han vil aldri bli tatt opp av meg / Det vil aldri finnes en nigger i SAE.»)

En video av en gjeng kjole-og-hvitt-kledde unge menn, angivelig fra studentbrorskapet Sigma Alpha Epsilon (SAE) ved University of Oklahoma (OU), går verden rundt. Det tilsynelatende sterkt rasistiske innholdet i visa de synger om bord på en buss, har skapt sjokkbølger, ikke bare i miljøet på universitetet, men også nasjonalt i USA.

Videoen ble først postet på Twitter av Unheard, ei afroamerikansk aktivistgruppe som kjemper mot diskriminering på OU, skriver Washington Post.

Beklager SAE er et av de største brorskapene i USA, og den nasjonale ledelsen tok raskt affære. Nå har de lagt ned lokallaget ved OU og ekskludert alle medlemmene.

«Vi beklager den uakseptable og rasistiske oppførselen i videoen, og er frastøtt av at medlemmer kan oppføre seg på en slik måte», skriver den sentrale SAE-ledelsen på sine hjemmesider.

«Vår dyd følger vårt ord», skriver SAEs nasjonale president Brad Cohen på Twitter.

Nå etterforsker universitetsledelsen videoen, for å bekrefte eller avkrefte hvorvidt det virkelig dreier seg om SAE-medlemmer fra OU.

- Dersom informasjonen stemmer, vil ikke lokallaget lenger få være på universitetsområdet. Oppførselen er utilgivelig og i strid med alle våre verdier, sier rektor David Boren.

Tar avstand En norsk student ved OU sier til Dagbladet at han tar sterk avstand fra videoen.

- UTILGIVELIG: David Boren, rektor ved University of Oklahoma, snakker til studenter under en demonstrasjon mot den angivelige rasistvideoen. - Oppførselen er utilgivelig og i strid med alle våre verdier, sier rektoren. Foto: STEVE SISNEY / THE OKLAHOMAN / AP / NTB SCANPIX
- UTILGIVELIG: David Boren, rektor ved University of Oklahoma, snakker til studenter under en demonstrasjon mot den angivelige rasistvideoen. - Oppførselen er utilgivelig og i strid med alle våre verdier, sier rektoren. Foto: STEVE SISNEY / THE OKLAHOMAN / AP / NTB SCANPIX Vis mer

- Vi norske blir her ansett som superliberale, og jeg snakker vel for oss alle når jeg sier at vi støtter rektor Boren og beslutningene tatt så langt, sier han.

Studenten sier rasisme ikke er begrenset til SAE.

- Jeg vil si det er gjennomgående i de fleste brorskapene i Sørstatene som jeg har sett. Det jeg og andre har reagert på, er at det for mange virker som det er noe nytt at de er rasistiske.

Ikke første gang Dette er ikke første gang SAE havner i en rasismekontrovers. I 1982 ble lokallaget ved University of Cincinnati suspendert etter en hånende markering av Martin Luther King jr.s fødselsdag, ifølge New York Times. En liknende episode fant sted ved Baylor University i Texas i 2006, ifølge universitetets avis. Og i 2013 ble lokallaget ved Washington University i St. Louis suspendert for å synge rasistsanger til afroamerikanske medstudenter, ifølge Huffington Post.

Sigma Alpha Epsilon ble dannet i Alabama i 1856, og er det eneste nåværende brorskapet som er grunnlagt i Sørstatene før borgerkrigen. Oklahoma utgjorde på den tida grovt sett det såkalte Indianerterritoriet, men SAE ved OU har alltid hatt nære bånd til Konføderasjonen; under borgerkrigen tjenestegjorde 369 medlemmer av brorskapet ved OU på Sørstatenes side, mens 7 vervet seg for Nordstatene, ifølge SAEs hjemmesider.

VISER AVSKY: Studenter ved University of Oklahoma protesterer på universitetsområdet. Foto: STEVE SISNEY / THE OKLAHOMAN / AP / NTB SCANPIX
VISER AVSKY: Studenter ved University of Oklahoma protesterer på universitetsområdet. Foto: STEVE SISNEY / THE OKLAHOMAN / AP / NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer