KRISTISK Leder i Juristforbundet, Curt A. Lier, advarer mot en personrettet gransking av Hordaland-politiet.Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / Samfoto
KRISTISK Leder i Juristforbundet, Curt A. Lier, advarer mot en personrettet gransking av Hordaland-politiet.Foto: Mimsy Møller / Dagsavisen / SamfotoVis mer

- Det vil bli en offentlig gapestokk, med store konsekvenser for dem det gjelder

Det er uheldig hvis granskingsrapporten om Hordaland-politiet retter hard kritikk mot enkeltpersoner, mener lederen av Juristforbundet, Curt A. Lier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis dette viser seg å bli en personfokusert gransking, så er det svært kritikkverdig. Det vil bli en offentlig gapestokk, med store konsekvenser for dem det gjelder. Det har liten verdi å henge ut enkeltpersoner, sier Lier til Bergens Tidende.

Advokatfirmaet Wiersholm legger mot slutten av måneden fram rapporten som blant annet skal forsøke å svare på om Robin Schaefer og de andre varslerne i Hordaland politidistrikt ble utsatt for represalier fra sine ledere. Bakteppet er åtte år gamle Monika Sviglinskajas dødsfall i Sund kommune i 2011, og den påfølgende etterforskningen.

De fire varslernes advokat, Toril Wik, har tidligere sagt at hun har tillit til prosessen, særlig fordi aktørene har kunnet lese gjennom hverandres forklaringer og kommentere dem. Lier mener likevel at granskingen ikke ivaretar vanlige rettssikkerhetsprinsipper.

- En massedrapsmann som tar livet av 77 mennesker har bedre rettssikkerhet enn dem som blir utsatt for en slik prosess. Man får ikke stille spørsmål til vitner, og det er et åpent spørsmål hvilke vitner man innkaller og hvordan man vektlegger bevis. I en straffesak skiller man mellom politiet, påtalemyndigheten og domstolen. I en gransking er det de samme personene som etterforsker og dømmer, sier Lier.

Han mener granskingen bør fokusere på eventuell systemsvikt og læring. (©NTB)