Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det vil bli krig og kaos

Arafat har fjernet sine etterfølgere. - Når han dør han blir det kaos og krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Arafat er den eneste samlende figuren på palestinsk side. Det finnes ingen arveprins, og det har han selv sørget for. Han har brukt splitt og hersk-metoder for at ingen skal kunne utfordre ham.

Det sier midtøstenforsker Hilde Henriksen Waage ved Prio til Dagbladet.no. Hun tror at det blir kaos og krig når Arafat forsvinner, ikke minst fordi han har lagt opp til det sjøl.

- Arafat er og blir en geriljaleder som duger i kamp og for å fremme saken, men ikke til å bygge en stat.

- Ingen til å overta

Waage har fulgt rapporten om den palestinske lederens sviktende helse tett det siste døgnet, og selv om hun tar forbehold om at opplysninger både fra Israel og palestinsk side kan være overdrevet og feilaktige, tror hun det virkelig er alvorlig denne gangen. Og hun ser ikke lyst på utviklingen uten Arafat.

- De to som mest tenkelig kunne overta er eks-statsminister og statsministeren Ahmed Qurie og Mahmoud Abbas, men de er mildt sagt ikke spesielt populære blant palestinere flest, med rykte på seg både for å være korrupte og for å drive med politiske spill, sier Waage.

Et allerede splittet palestinsk folk vil etter Waages mening gå i oppløsning uten Arafat, og framtida vil fraksjonene begynne å slåss mot hverandre.

- Vi kan for eksempel få se likivdering av hverandres ledere.

Det beste alternativet

I sommer ga Waage ut boka «Making peace is a risky business» der hun skrev om den såkalte Oslo-kanalen. Hun mener Arafat ikke er egnet som demokratibygger, men hun mener han likevel er det beste alternativet for Israel.

- Det er galt som USA, Israel og delvis Europa har sagt at det blir fred om man kvitter seg med Arafat. Han er det beste Israel har hatt, fordi han har vært villig til å inngå kompromisser.

Hun ser ingen andre personer i det palestinske samfunnet som har støtte fra sine egne og som samtidig vil inngå kompromisser med Israel.

- Arafat har dårlig helse, han har overlevd krig, flykrasj og uttallige attentatforsøk. På et tidspunkt må vi forvente at noe vil skje. Det er flere ting som tyder på at dette er alvorlig, sier Waage.

For tilbaketrekkingsprossesen fra Gaza mener Waage Arafats helse ikke har noe å bety:

- Israel fortsetter som før, avslutter forskeren.

DYSTERT FOR PALESTINERNE:</B> Midtøstenforsker Hilde Henriksen Waage sier at Arafat har fjernet alle sine mulige arveprinser i frykt for sin egen maktposisjon. Dermed finnes ingen etterfølgere, og Arafats død vil føre til krig og kaos, mener eksperten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media