Det vil bli lyst på jorda i flere uker i strekk

Jorda vil få to «soler» når Betelgeuse eksploderer.

NATT BLIR DAG: Luke Skywalker ser på en dobbel solnedgang i Star Wars Episode IV. Når jorda får to «soler» vil det ikke bli mørkt på flere uker. Foto: Twentieth Century-Fox
NATT BLIR DAG: Luke Skywalker ser på en dobbel solnedgang i Star Wars Episode IV. Når jorda får to «soler» vil det ikke bli mørkt på flere uker. Foto: Twentieth Century-Fox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Star Wars Episode IV - A New Hope står Luke Skywalker og ser på en dobbel solnedgang på planeten Tatooine. Det var science fiction i 1977, da man ikke trodde at planeter ville danne seg rundt tvillingstjerner. Siden George Lucas' mesterverk kom ut, har man imidlertid funnet over 20 planeter som kretser rundt slike tvillingstjerner.

Nå kan vår egen jordklode få sin andre stjerne, ifølge fysiker Brad Carter ved University of Southern Queensland i Australia.

- Natt vil bli dag Supernovaen Betelgeuse, som ligger i Orion og er den største stjerna vi kjenner til, kan eksplodere når som helst. Når den kollapser, vil lyset fra eksplosjonen føre til at jordkloden blir badet i lys.

- Når den kollapser vil natt bli dag på jorda i ukesvis. Lyset fra stjerna vil være titalls millioner sterkere enn lyset fra sol. Vi vil ha et utrolig lys for en kort periode på et par uker, så vil den sakte slukne over en periode på noen måneder, før den tilslutt forsvinner, forklarer Brad Carter til news.com.au.

Betelgeuse ligger 1300 lysår unna oss, men det er umulig å si når den vil eksplodere, bare at det vil skje «snart». Stjerna kan ha eksplodert for 1300 år siden, i så fall vil jorda få to «soler» en gang i år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer