Det vil bli lyst på jorda i flere uker i strekk

Jorda vil få to «soler» når Betelgeuse eksploderer.

NATT BLIR DAG: Luke Skywalker ser på en dobbel solnedgang i Star Wars Episode IV. Når jorda får to «soler» vil det ikke bli mørkt på flere uker. Foto: Twentieth Century-Fox
NATT BLIR DAG: Luke Skywalker ser på en dobbel solnedgang i Star Wars Episode IV. Når jorda får to «soler» vil det ikke bli mørkt på flere uker. Foto: Twentieth Century-FoxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Star Wars Episode IV - A New Hope står Luke Skywalker og ser på en dobbel solnedgang på planeten Tatooine. Det var science fiction i 1977, da man ikke trodde at planeter ville danne seg rundt tvillingstjerner. Siden George Lucas' mesterverk kom ut, har man imidlertid funnet over 20 planeter som kretser rundt slike tvillingstjerner.

Nå kan vår egen jordklode få sin andre stjerne, ifølge fysiker Brad Carter ved University of Southern Queensland i Australia.

- Natt vil bli dag Supernovaen Betelgeuse, som ligger i Orion og er den største stjerna vi kjenner til, kan eksplodere når som helst. Når den kollapser, vil lyset fra eksplosjonen føre til at jordkloden blir badet i lys.

- Når den kollapser vil natt bli dag på jorda i ukesvis. Lyset fra stjerna vil være titalls millioner sterkere enn lyset fra sol. Vi vil ha et utrolig lys for en kort periode på et par uker, så vil den sakte slukne over en periode på noen måneder, før den tilslutt forsvinner, forklarer Brad Carter til news.com.au.

Betelgeuse ligger 1300 lysår unna oss, men det er umulig å si når den vil eksplodere, bare at det vil skje «snart». Stjerna kan ha eksplodert for 1300 år siden, i så fall vil jorda få to «soler» en gang i år.

Flere konspirasjonsteoretikere med en fascinasjon for mayakalenderen, som slutter 21. desember 2012, tror at supernovaen vil lyse opp rundt slutten på «vår tidsalder». Fenomenet kan imidlertid skje i morgen - eller om en million år.

- Ingen fare Carter mener ukene med konstant dag ikke vil være noe tegn på apokalypse.

GIGANT: Et bilde fra Observatoire de Paris som viser Betelgeuse. Foto: ESO / LESIA / L. Calçada
GIGANT: Et bilde fra Observatoire de Paris som viser Betelgeuse. Foto: ESO / LESIA / L. Calçada Vis mer

- Når en stjerne eksploderer, er det første vi vil observere et regn av partikler kalt nøytrinoer. 99 prosent av energien som utløses av en supernova, er slike partikler, som vil gå gjennom jorda uten at det vil skade oss, forklarer Carter.

Supernovaen er så langt borte fra oss at kollapsen ikke utgjør noen fare for livet på jorda. Vår egen stjerne, sola, er flere milliarder år unna å eksplodere. Det er imidlertid frykt for at kraftige solstormer kan mørkelegge store deler av jorda.

ATMOSFÆRE: Et bilde som viser Betelgeuses atmosfære. Foto: ESO
ATMOSFÆRE: Et bilde som viser Betelgeuses atmosfære. Foto: ESO Vis mer