VARMEREKORD: Både Tveitsund i Telemark og Landvik i Aust-Agder opplevde en temperatur på 15,2 grader i dag, og satte dermed fylkesrekord for februar. Illustrasjonsfoto: Geir Bølstad / Dagbladet
VARMEREKORD: Både Tveitsund i Telemark og Landvik i Aust-Agder opplevde en temperatur på 15,2 grader i dag, og satte dermed fylkesrekord for februar. Illustrasjonsfoto: Geir Bølstad / DagbladetVis mer

- Det vil bli mildt onsdag og torsdag også

Sjekk hvilke steder som satte varmerekord med temperatur på over 15 grader i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter kalde februarmåneder de siste årene, har månedstemperaturen for februar i år ligget 1-2 grader over normalen for landet sett under ett.

Særlig mildt var det tirsdag. Både Tveitsund i Telemark og Landvik i Aust-Agder opplevde en temperatur på 15,2 grader og satte dermed fylkesrekord for februar.

- Dette er ikke veldig overraskende. Sist helg antydet vi temperaturer rundt 12-13 grader tirsdag og onsdag. Samtidig er det veldig store forskjeller rundt om i landet, Oslo hadde for eksempel fire grader, sier vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt til NTB.

Mildt jevnt over Kjevik ved Kristiansand var med 14,3 grader landets tredje varmeste sted tirsdag. Ifølge Adressa.no målte hele 65 steder årets høyeste temperatur tirsdag. Wahl forteller at temperaturene vil holde seg de kommende dagene, mens det mot helgen blir kjøligere.

- Det vil bli mildt onsdag og torsdag også, men dette vil avhenge veldig av hvor det er tåke og hvor skydekket blir liggende. Fra fredag blir det kjøligere luft. Stort sett holder temperaturene seg over null, men vil være mer normale for årstiden, sier hun.

HVITT: I løpet av få måneder vil snøen erstattes av et annet hvitt teppe mange steder, som her i Jomfruland hvor hvitveisen dominerte i fjor vår.
Foto: Paul Kleiven / SCANPIX
HVITT: I løpet av få måneder vil snøen erstattes av et annet hvitt teppe mange steder, som her i Jomfruland hvor hvitveisen dominerte i fjor vår. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX Vis mer

Totalt sett har februar i år vært varmere enn 30-årsnormalen. Med unntak av Finnmark og enkelte steder i Troms har hele landet hatt 1-2 grader høyere snittemperatur.

Skredfare i vest Stigende temperaturer er ikke utelukkende positivt. Kombinert med vindøkning gir det fare for skred. Særlig Vestlandet er utsatt de neste dagene, og for tirsdag kveld varsler Meteorologisk institutt stor snøskredfare for samtlige fire vestlandsfylker.

- Nedbør, temperaturstigning og vind gjør at det er litt skummelt. Det er vest og nord i fjellet at skredfaren er størst, sier Wahl.

For Trøndelag og Møre og Romsdal gikk Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ut med jordskredvarsel tirsdag. Kombinasjonen av regn og snøsmelting på allerede vannmettet jord fører til økt skredfare.

- Det er også fare for lokale oversvømmelser som følge av is og snø som delvis tetter rør, sluk og andre avløpsveier, ifølge NVE.

SNART VÅR:
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
SNART VÅR: Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

(NTB)

UTELEK: Temperaturene stiger gradvis, og snart blir uteleken mer behagelig - i alle fall temperaturmessig. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
UTELEK: Temperaturene stiger gradvis, og snart blir uteleken mer behagelig - i alle fall temperaturmessig. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer