- Det vil føre til mer skade, sykdom og død

Klimaendringer får alvorlige konsekvenser for mennesker og natur, ifølge en lekket klimarapport Dagbladet har fått tilgang til. Her er hovedkonklusjonene.

HELSETRUSSEL: Klimaendringer vil for mange mennesker føre til økt risiko for skade, sykdom og død på grunn av mer intense hetebølger, stormer, flommer og branner, ifølge en lekket IPCC-rapport Dagbladet har fått tilgang til. Foto: REUTERS/Mike McMillan/U.S. Forest Service/Handout via Reuters/NTB Scanpix
HELSETRUSSEL: Klimaendringer vil for mange mennesker føre til økt risiko for skade, sykdom og død på grunn av mer intense hetebølger, stormer, flommer og branner, ifølge en lekket IPCC-rapport Dagbladet har fått tilgang til. Foto: REUTERS/Mike McMillan/U.S. Forest Service/Handout via Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter seks år, slipper FNs klimapanel IPCC i september første del av sin nye hovedrapport om klimaendringer. Dagbladet har fått tilgang til et lekket utkast av hovedkonklusjonene i delrapport to som slippes i mars neste år, og kommer til å legge grunnlaget for klimadebatten i årene som kommer.

IPCCs femte hovedrapport lister opp konsekvensene av klimaendringer - for alt fra biologiske mangfold, økonomi og helse til matvare- og samfunnssikkerhet, i tillegg til mulige tiltak som kan bidra til å begrense skadevirkningene.

«Menneskeskapte påvirkninger i klimasystemet pågår nå. Konsekvensene av klimaendringer er allerede utbredte og betydningsfulle,» heter det i utkastet, som slår fast at klimaendringer vil påvirke de aller fleste, uansett land og økonomisk status. 

- Flere mennesker, verdier og økonomiske aktiviteter i urbane områder i nesten alle land vil øke konsentrasjonen av klimarelaterte risikoer for en stor og voksende andel av jordas befolkning, skriver IPCC.

Mer sykdom og skade Her er noen konsekvensene som listes opp i dokumentet Dagbladet har fått tilgang til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer