ISBADER:
Trygve Bauge i et forfriskende snøbad etter han  kom opp fra vannet som for anledningen holdt -1 grad. Lufta holdt -10. Isbadet ble foretatt ved Holmen Fjordhotell i Asker 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
ISBADER: Trygve Bauge i et forfriskende snøbad etter han kom opp fra vannet som for anledningen holdt -1 grad. Lufta holdt -10. Isbadet ble foretatt ved Holmen Fjordhotell i Asker Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

Det vil fortsette å være iskaldt i lang tid framover

Norges kaldeste sted målte -30,9 grader i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den bitende kulda mange opplever når de går ut døra, skyldes iskaldt vær i Russland som kommer innover Norge.

Og kulda har kommet for å bli, skal vi tro meteorologene.

- Det er kaldt i hele landet nå, men relativt sett er det ikke like kaldt i nord som i sør. De kalde temperaturene er vanlige i nord, men i sør er det unormalt kaldt, sier varslingsmeteorolog ved Storm Geo, Kristen Myklebust Ravnestad, til Dagbladet.

- Den kalde lufta i Skandinavia skyldes et høytrykk over Nord-Vest-Russland som dirigerer kald luft sør- og vestover. Samtidig styrer den lavtrykksaktivitet lenger sør, sier Ravnestad.

Mildere søndag Det vil fortsette å være høytrykk inn mot helga.

- Vi får omtrent det samme været i hele Norge fram til lørdag med kulde og lite nedbør. Unntaket er Østlandet og sør på Vestlandet, hvor det kan komme litt nedbør i form av snø, sier meteorologen.

På søndag vil været generelt bli litt mildere i sør.

- Det er venta et lavtrykk mot Sør-Norge samtidig som høytrykket fra Russland får litt nordligere bane. Det vil sannsynligvis gi mildere temperaturer og en del nedbør. I innlandet kan det komme som snø, mens det langs kysten vil ligge på rundt 0 grader. Da kan vi få nedbør i form av regn langs kysten, sier Ravnestad.

Fortsetter neste uke - Helga har potensiale til å bli kald, men det er også en mulighet for at temperaturen normaliserer seg litt, legger han til.

Men fra mandag av vil kulda komme tilbake.

AUDA: Vinter og snø gjør mulighetene for aking gode. Bremser er viktig, men dette ble en litt for brå stopp for den unge ake-entusiasten. Heldigvis var landingen myk. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
AUDA: Vinter og snø gjør mulighetene for aking gode. Bremser er viktig, men dette ble en litt for brå stopp for den unge ake-entusiasten. Heldigvis var landingen myk. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

- Det kommer litt an på hvor mye skydekke og vind vi får, men utifra prognosene våre vil kulda fortsette i lang tid fremover i hele landet, sier Ravnestad.

- Kulda skyldes at sola varmer lite på denne årstiden og lite vind vil gjøre at den kalde lufta holder seg langs bakken, sier meteorologen.

Stengte skole I Telemark ble 230 elever tirsdag sendt hjem fra Menstad ungdomsskole i Skien fordi det var for kaldt, skriver Nrk.

— Elevene var veldig fornøyde, men de fikk klar beskjed om at de måtte jobbe med ukeplanen sin hjemme. Det var ingen fridag, understreker rektoren overfor Nrk.

Temperaturen i klasserommet holdt 12 grader.