FLYTTET: Her er Kongo-fangene Joshua French og Tjostolv Moland på vei fra Kisangani til Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu  /Dagbladet
FLYTTET: Her er Kongo-fangene Joshua French og Tjostolv Moland på vei fra Kisangani til Kinshasa. Foto: Claude Nzunzu /DagbladetVis mer

- Det vil gå seg til for dem

Norsk diplomat har vært i møter med Moland, French og fengselsledelsen i Kinshasa igjen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alida Endresen fra den norske ambassaden til Angola var igjen i møter med Moland og French i det militære Ndolo-fengselet i Kinshasa.

Hun var også i et langt møte med ledelsen i fengselet.

- Det var en nyttig samtale, nå tror jeg vi har en felles forståelse. Dette vil gå seg til for dem, sier Endresen til Dagbladet etter møtet.

Fikk du inntrykk av at Moland og French var mer optimistiske etter dette møtet?

- Ja, det fikk jeg absolutt inntrykk av.

- Redd for sykdom Kari Hilde French, moren til Joshua French, har fortalt at de to norske fangene bor i en celle med tre kongolesiske fanger, noe de ikke er fornøyd med.

- Maten de får servert i fengselet vil de ikke spise. De er redd for å bli syke av den, sier French.

Moland og French har ikke fått ta imot besøk i det nye fengselet og ikke fått kommunisert med omverdenen.

Da Dagbladet møtte Endresen bodde de to nordmennene fremdeles på den samme cellen som de deler med andre fanger.

Flyttet Torsdag kveld fikk de dødsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French beskjed av ledelsen i sentralfengselet i Kisangani om å pakke sakene.

Det var i september under et møte i New York at utenriksministeren i Den demokratiske republikken Kongo formidlet flyttebeskjeden direkte til utenriksminister Jonas Gahr Støre - tidfestet til «i løpet av desember i år».

Britiske myndigheter var også involvert i fangetransporten fordi Joshua French har britisk far og dobbelt statsborgerskap.