KrF-lederen vil ikke sitte i en regjering som legaliserer hasj

- Det vil ikke skje

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad vil ikke sitte i en regjering som legaliserer cannabis og andre narkotiske stoffer. Han sier det er uaktuelt å gjøre som Venstres Ola Elvestuen vil.

MOTBØR: Venstres nestleder Ola Elvestuens utspill i Dagbladet om å legalisere cannabis møter motstand hos regjeringspartnerne. Her fra landsmøtet i vår.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
MOTBØR: Venstres nestleder Ola Elvestuens utspill i Dagbladet om å legalisere cannabis møter motstand hos regjeringspartnerne. Her fra landsmøtet i vår. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er helt uaktuelt for KrF å sitte i en regjering som legaliserer cannabis. Vi kan ikke akseptere at bruk av narkotika normaliseres, sier Ropstad til Dagbladet.

UAKTUELT: KrF sitter ikke i en regjering som legaliserer narkotiske stoffer, fastslår partileder Kjell Ingolf Ropstad.
Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix
UAKTUELT: KrF sitter ikke i en regjering som legaliserer narkotiske stoffer, fastslår partileder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix Vis mer

At statsrådskollega og Venstre-nestleder Ola Elvestuen i Dagbladet lørdag gikk ut og sa at han mener det er rett å legalisere - og regulere - flere narkotiske stoffer, har fått hasjdebatten til å dampe de siste dagene.

- Jeg er veldig bekymret for økningen i bruk av cannabis og signalet som sendes, om at det ikke er så farlig å bruke cannabis. At alkoholbruken blant unge også er bekymringsfull, er ikke noe argument for å legalisere andre stoffer, sier Ropstad.

Klar tale fra Erna

KrF-lederen får støtte fra statsminister Erna Solberg (H), som overfor VG slår fast at det ikke er aktuell politikk for regjeringen å legalisere cannabis.

- Ingen av de tre andre partiene i regjeringen støtter legalisering av hasj eller andre narkotiske stoffer. Det er helt uaktuelt. Det vil ikke skje så lenge jeg leder regjeringen, sier hun til avisa.

Solberg medgir at det er en stor utfordring i Norge med et høyt antall overdoser, men sier hun ikke mener legalisering er veien å gå.

- Jeg mener at vi i stedet må lage et bedre oppfangingssystem av unge, før de havner i problemer, og at behandling i helsevesenet er den beste løsningen, sier hun til VG.

Rusreform

Regjeringen er i gang med en større rusreform som innebærer avkriminalisering, men ikke legalisering. Kort sagt skal samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av narkotika til eget bruk flyttes fra politi- og justissektoren og over til behandlingssporet i helsevesenet.

Ifølge Venstre-nestleder og klima- og miljøminister Ola Elvestuen er dagens ruspolitikk er en hovedgrunn til at rundt 260 mennesker dør av overdose i Norge hvert år.

Unge Venstre går inn for å legalisere og regulere alle narkotiske stoffer i sitt program. Selv om moderpartiet ikke har gått like langt, varslet Elvestuen i intervjuet med Dagbladet at han et godt stykke på vei støtter ungdomspartiets syn.

- Jeg skal ikke si alle, men vi må regulere tilgangen til narkotiske stoffer for å få mer kontroll på hvor mye som omsettes, kunne begrense skadevirkningene og også bli kvitt den enorme kriminelle virksomheten som ligger bak - både i produsentland, transittland og i Norge, sa Venstre-toppen.

Advarer

Elvestuen ser for seg en stige, der de lettere narkotiske stoffene vil ha svak regulering og opp til heroinassistert behandling, som vil være utskrevet av lege. Dette vil slik han ser det, fjerne markedet for smugling, det svarte narkotikamarkedet og gi brukerne av narkotika stoffer som er tryggere.

OPPHETET: Unge Venstre ble nektet å bruke valgkampmateriell som var for legalisering av marihuana ved en videregående skole i Tromsø. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

KrFs Kjell Ingolf Ropstad er dypt uenig.

- Legalisering vil innebære lettere tilgang til cannabis og et større marked - også for tyngre stoffer. Vi er det partiet som tydeligst er imot narkotika, sier han.

- Men dere skal jo gjennomføre en stor rusreform som innebærer at man ikke lenger skal straffes for bruk og besittelse av narkotika til eget bruk?

- Det er stor forskjell på behandling av tunge narkomane og det å legalisere et stoff som ikke minst retter seg mot yngre brukere, sier han.

- Igjen får vi et eksempel på at et politisk utspill fra ett regjeringsparti skytes ned av et annet. Dere virker ikke helt omforent i regjeringen?

- Det er valgkamp, og det betyr at ulike partier fronter sine primærstandpunkter. Det er helt naturlig, sier Ropstad.

LEGALISERING?: Et flertall av ungdomspartiene i Norge åpner for legalisering av cannabis. En fersk meningsmåling som Ipsos har gjennomført for Dagbladet, viser at det ikke er flertall for dette i befolkningen. Hva tenker nordmenn på Roskildefestivalen i Danmark om dette? Reporter: Sofie Braseth / Video/redigering: Ørjan Ryland Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer