DAVUDS ADVOKATER: Den antatte hovedmannens forsvarere, Arild Humlen (t.v.) og Carl Rieber-Mohn. Foto: BENJAMIN A. WARD
DAVUDS ADVOKATER: Den antatte hovedmannens forsvarere, Arild Humlen (t.v.) og Carl Rieber-Mohn. Foto: BENJAMIN A. WARDVis mer

- Det vil komme andre som klarte det jeg ikke klarte

Terrortiltalte Mikael Davud håper på nye aksjoner, og nekter å si hvem som ga han bombeopplæring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Mikael Davud (40) forklarte seg i Oslo tingrett i dag uttrykte han et sterkt ønske om at terrorplanen han aldri lyktes med skal fullføres av andre.

Derfor nektet han på spørsmål fra aktor å si noe om hvem det var som ga ham detaljert opplæring i å lage acetonperoksidbomber i Iran.

- Det at jeg er pågrepet betyr ikke at denne saken er over. Jeg tror det vil dukke opp andre Davud-er, folk akkurat som meg, som vet at det er en mulighet der, som vil klare det jeg ikke klarte, sa Davud i retten.

Han hevder at hans terrorplaner var rettet mot kinesiske interesser, og ikke mot Jyllandsposten i samarbeid med al-Qaida, slik tiltalen lyder.

- Selv om jeg er tatt, ser jeg ikke på det som at saken er tapt. Avsløringen er egentlig en seier. Jeg tror andre vil få et signal av det, og ikke møte på de hindringene jeg har støtt på, sier norsk-uiguren gjennom tolk.

- Er det slik at du håper det skal bli utført en terrorhandling i Norge mot kinesiske interesser?, spurte statsadvokat Geir Evanger.

- Uansett hvor det skulle være, i Norge eller til og med i Saudia Arabaia, som jeg ser på som et hellig sted, vil jeg ønske at Kina blir rammet. Dette fortsetter uhindret selv om jeg er tatt, sier Davud.

- Skremmende Statsadvokat Geir Evanger sier at han ikke var forberedt på utspillet fra Davud.

- Det var skremmende uttalelser. Jeg ble overrasket da han sa at det kom andre etter ham. Det har kanskje ikke bevismessig betydning, men det understreker det vi har hørt i hele dag - at han ønsket å begå en terrorhandling, sier Evanger til Dagbladet.

Mens den hovedtiltalte i dag stort sett forklarte seg fritt, vil aktor gå hardere til verks i morgen.

- Da blir han konfrontert med tin vi mener knytter ham til Pakistan. Det vil i så fall gi ham et forklaringsproblem, sier statsadovkaten.

Lette etter bombehjelp Tidligere i dag fortalte Davud at han begynte å gjøre Kina-hatet om til handlinger på seinhøsten i 2008, da han dro fra Oslo til Tyrkia og Iran for å finne personer med den nødvendige kunnskapen.

- Målet var å ramme Kina. Siden det var hensikten, sjekket jeg ikke bakgrunnen til folkene jeg hadde kontakt med. Det var all slags folkegrupper, alle slags personer. Om det var nødvendig hadde jeg spurt Hitler eller Saddam om å hjelpe meg, sier Davud.

I Iran i 2009 gjorde han undersøkelser rundt en uigursk gruppe - og al-Qaida, men hevder at det ikke kunne fullføres.

- Jeg sjekket opp om al-Qaida. Det viste seg at det var et krav om å være hos dem i ett år, for så å gi et løfte. Da var jeg nødt til å handle innenfor de rammene al-Qaida hadde satt. Også hos den uigurske gruppen måtte jeg vært helt underlagt deres ledelse, det passet meg ikke i det hele tatt, sier Davud.

Han forteller at han av og til ble drapstruet, og at han havnet i mange skremmende situasjoner i letingen etter detaljert terrorkunnskap.  Til slutt skal han ha funnet en frittstående gruppe i Iran som var villig til å gi ham bombeopplæring for penger.

- Valgte Norge Davud undersøkte angivelig muligheten for å sprenge Kinas ambassade i både Teheran og Istanbul, før han dro hjem til Norge og fant ut atmålet måtte bli Kinas ambassade i Oslo.

- Jeg dro til Norge, for å angripe på det roligste stedet som tenkes kunne, der ingen ville ha mistanke til at noe skulle skje. Målet var ikke å ramme Kina økonomisk eller å drepe masse mennesker, men på en måte å rive ut en negl på dem, sa Davud i retten i formiddag.

Dagbladet.no kommer med mer.