- Det vil skape så stor usikkerhet

Bondelaget håper Listhaug ikke vil legge Frps egen landbrukspolitikk til grunn i jobben som statsråd.

 KRITISK:  Sylvi Listhaug beskrev i 2010 norsk landbruk som «et kommunistisk system» - nå blir hun minister for Landbruksdepartementet. Foto: Heiko Junge / Scanpix
KRITISK: Sylvi Listhaug beskrev i 2010 norsk landbruk som «et kommunistisk system» - nå blir hun minister for Landbruksdepartementet. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kl. 10 bekreftet Erna Solberg at listen over de lekkede statsrådene i media stemmer overens med de navnene hun hadde valgt ut.

Dermed blir Sylvi Listhaug fra Frp ny landbruks- og matminister i den blåblå regjeringen.

«Kommunisme på norsk» I morgentimene skrev flere norske aviser, deriblant Dagbladet, om hvordan Listhaug stilte seg til norsk landbrukspolitikk i 2010.

Dersom hun fortsatt står for dette synet, kan landbruket vente seg en statsråd med stort iver for nye reformer.

«Tenk på et scenario der staten regulerer hvor mange sofaer møbelfabrikkene i Norge kan produsere i løpet av et år, hvor mye fabrikkene skal tjene per sofa, og hvor mye du som forbruker skal betale for sofaen. Det ville bli definert som et kommunistisk system der det offentlige regulerer alt. I landbrukssektoren har vi et slikt system som alle politiske partier, unntatt FrP, støtter.», skrev Sylvi Listahug i sitt innlegg kalt «Kommunisme på norsk» hos E24.

Hos Norges Bondelag er det spente på hva det vil si å få Listahug som ny minister - og er overrasket over at hun har fått ansvaret.

- Jeg får det ikke helt til å stemme, sier leder Nils T. Bjørke.

Høyre står for en forutsigbar og sikker politikk, mens Frp har hatt minst ambisjoner når det gjelder landbruk, ifølge Bjørke.

- Derfor er jeg overraska, sier han til NTB.

- Stor usikkerhet Sylvi Listahug skal etter det Aftenposten melder ha med seg Hanne Blåfjelldal (Frp) som statssekretær i Landbruksdepartementet.

Nils T. Bjørke han legger til at Bondelaget er innstilt på en god dialog med den ferske ministeren og sier han tror hun har evne til nytenkning og ta til seg ny kunnskap.

Han forventer at Listhaug vil legge samarbeidsavtalen til grunn, og ikke Frps egen landbrukspolitikk, som han mener vil forandre matproduksjonen totalt.

- Det vil skape så stor usikkerhet at få unge vil ønske å gå inn i næringen, mener han.

Listhaug har tidligere tatt til orde for et fritt marked for landbruksprodukter, i stedet for dagens ordning med sentrale avtaler, som hun har kalt kommunistisk. Men Bjørke mener norsk matproduksjon er altfor viktig til at ideologi skal få avgjøre.

- Vi har forventninger om at hun har ambisjoner når det gjelder norsk landbruk når hun tar på seg et slikt verv, sier han.

(Dagbladet/NTB)

 OVERRASKET:  Nils T. Bjørke, leder i Norges Bondelag, er overrasket over at Frp får Landbruksdepartementet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
OVERRASKET: Nils T. Bjørke, leder i Norges Bondelag, er overrasket over at Frp får Landbruksdepartementet. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer