- Det vil skje igjen

Stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo (SV) var lege til en sinnslidende mann som knivdrepte sin venn i 1987. - Tankene plager meg ennå, sier Ballo - og framholder at voldshandlinger som politidrapene i Austbø, øksedrapene i Sandnes og skuddramaet i Drammen vil skje igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er Ballo medlem i Stortingets helse- og sosialkomité og skal være med på å bestemme hvordan problemene i en kriserammet psykiatri skal løses.

Ballo mener politikere nå må være villige til harde helseprioriteringer for å gi psykiatrien et løft.

- Som lege har jeg flere ganger opplevd å være i kontakt med mennesker i ubalanse som opptrer truende. Men det har ikke endret mitt syn på at vi må ha en humanistisk holdning til psykiatrien. I dag er jeg mer ydmyk når pasienter og pårørende gir utrykk for at de trenger hjelp, sier Ballo.

- Vil skje igjen

De siste ukene har Norge blitt rystet av flere voldshandlinger der mennesker med psykiske problemer har vært involvert. SV-politikeren er ikke i tvil om at kommunenes mulighet til å hjelpe før det går galt må styrkes betraktelig.

- Vi må være forsiktige med å fastslå at fagfolk har sviktet i kjølvannet av tragiske hendelser. Da skaper man forventninger ingen kan møte. Det er naivt å tro at dette ikke vil hende igjen. Men vi må sørge for at alarmsignalene forut for en hendelse blir tatt på alvor, og da må ressursene og kapasiteten være der. Det er de ikke i dag, sier Ballo, som tar vakter som lege innimellom.

- Det medfører masse arbeid å få inn en person i mental ubalanse på legekontoret. Tilnærmingen er vanskelig og tidkrevende, og behandlingsapparatet har ikke nok hjelp å tilby. Det fører nok dessverre til at en del leger skygger unna, sier Ballo, og fortsetter:

- Jeg vet hvor krevende det er for en lege å få egnet behandling til pasienter med psykiske lidelser. I løpet av mine 12 år som kommunelege har jeg ikke opplevd å få en eneste pasient som ber om innleggelse inn på psykiatrisk sykehus.

- Ikke stigmatiser

Stortingsrepresentanten advarer mot å definere voldshandlinger som spesielle bare fordi de involverte har vært i kontakt med det psykiatriske helsevesenet.

- Det hjelper ikke å sperre folk inne. I stedet må vi se på samfunnet som helhet. Hva er det som gjør at volden generelt øker? spør SV-politikeren.

- Dessverre er taushetsplikten noe vi leger ofte skyver foran oss. Det er viktig å beskytte pasienten, men det må ikke hindre at mennesker rundt pasienten blir ivaretatt, sier han.