Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Det vil trolig ta flere dager å slukke brannen

Riksvei åpnet igjen etter silobrann i Sarpsborg.

TAKET BLE BLÅST AV: Brannen i siloen startet etter en eksplosjon sent fredag kveld og brannvesenet jobbet lørdag fortsatt med å sikre området. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
TAKET BLE BLÅST AV: Brannen i siloen startet etter en eksplosjon sent fredag kveld og brannvesenet jobbet lørdag fortsatt med å sikre området. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksvei 118 over Sarpebrua ble sent lørdag kveld åpnet igjen for trafikk etter siloeksplosjonen på Borregaard. Men brannen vil trolig fortsette i flere dager.

- Borregaard har nå foretatt nødvendige tiltak for å sikre noen veggplater vi fryktet skulle løsne og falle ned på veien. Vi kan derfor åpne veien for ordinær trafikk igjen, sier operasjonsleder Paul Horne i Østfold politidistrikt til NTB.

Han sier at riksvei 118, som er en innfartsåre til Sarpsborg sentrum, kan bli stengt igjen søndag fordi det skal utføres mer sikringsarbeid.

- Det er vanskelig å si akkurat når søndag det vil skje. Siloene er 70 meter høye, så det må kran til for å få utført arbeidet, og vi er avhengige av at det ikke blåser for mye, sier Horne.

Vanskelig slukningsarbeid Det var sent fredag kveld det smalt voldsomt på Borregaards industriområde. Taket på en silo ble blåst av, og brannen spredte seg til en nabosilo. Det var lenge stor eksplosjonsfare. Brannvesenet fikk kontroll over brannen i løpet av natten, men lørdag kveld steg det fortsatt røyk opp fra siloen.

- Det er et vanskelig slukningsarbeid. Siloen har en diameter på 10-15 meter, er 70 meter høy og fylt med masse treflis. Det kan brenne lenge, sier Horne.

Brannvesenet hadde lenge problemer med å komme i gang med slukkingen på grunn av høy temperatur og eksplosjonsfare på området. Like før klokken 2 natt til lørdag meldte politiet i Østfold at en brannbil fra Rygge flystasjon hadde tømt en tank på siloene. Det var da over tre timer siden brannen startet. I 4.30-tiden lørdag meldte politiet at eksplosjonsfaren var over.

Overrasket Borregaard-direktør Dag Arthur Aasbø har så langt ingen svar på hva som gikk galt da taket på den ene flissiloen forsvant til værs.

- Det er for tidlig å spekulere i hva som har skjedd. Modningssiloen har ikke vært regnet som noe spesielt risikoobjekt for Borregaard. Derfor er vi overrasket over det inntrufne, sier Aasbø til Sarpsborg Arbeiderblad.

Han er lettet og glad over at ingen ble skadd da deler fra taket på siloen ble spredd over et stort område.

Hovedtyngden av produksjonsanleggene er stengt som følge av brannen.

- Det er for tidlig å si noe om hvor lang produksjonsstoppen blir. Selv om brannmannskapene har kontroll, brenner det fortsatt i de to siloene, noe det trolig vil gjøre i noen dager framover. Vi hadde en ulmebrann i en av siloene for noen år siden. Da var det aldri snakk om noen eksplosjon. Men ulmebrannen pågikk i flere dager, sier Aasbø, som er direktør for organisasjon og samfunnskontakt i Borregaard.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!