IKKE FORNØYD: Riksrevisor Jørgen Kosmo la i dag fram Riksrevisjonen sin rapport om politiets arbeid mot vinningskriminalitet. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
IKKE FORNØYD: Riksrevisor Jørgen Kosmo la i dag fram Riksrevisjonen sin rapport om politiets arbeid mot vinningskriminalitet. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Det vil være en falitterklæring å si at dette er noe vi kan leve med

Riksrevisor Jørgen Kosmo sier at oppklaringsprosenten på vinningskriminalitet er uholdbart lav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag la riksrevisjonen fram sin undersøkelse av politiets arbeid mot vinningskriminalitet. Resultatet var at den hyppigst anmeldte kriminaliteten i Norge har en oppklaringsandel på under 17 prosent.

- Det vil være en falitterklæring å si at dette er noe vi kan leve med, sier riksrevisor Jørgen Kosmo.

Lav tillit Andelen anmeldelser har også gått ned.

- Jeg tror det er flere faktorer som spiller inn på at det er færre anmeldelser. Det at det er større oppmerksomhet rundt temaet er nok viktig, men også at folk har mindre tillit til politiet på grunn av den lave oppklaringsprosenten. Det er tydelig at politiet må bli bedre på å lære av hverandre, sier Kosmo.

Han forteller at de i sin undersøkelse har holdt politiets ressurser utenfor vurderingen.

- Vi ser at de politidistriktene som har utarbeidet en moderne metode, som er forankret i ledelsen, er de som har størst suksess i kampen mot vinningskriminalitet, sier Kosmo.

- Svakheter Som en av suksesshistoriene nevner han Operasjon Grenseløs, et samarbeid mellom Vestfold, Telemark, Buskerud og Asker og Bærum politidistrikter. Lederen for Operasjon Grenseløs, politibetjent Kjell Johan Abrahamsen, sier at samarbeid er deres viktigste suksessfaktor.

- Den gamle politistrukturen passer dårlig i jakten på mobile kriminelle, vi så at det var en stor svakhet over landegrenser og distriktsgrenser. Samarbeid og samhandling er vår metode, sier Abrahamsen til Dagbladet.

Han tror ikke at Operasjon Grenseløs er den riktige løsningen for alle politidistrikter i Norge.

- Hver politimester må bedømme hva som er riktig i sitt distrikt. For våre fire politidistrikt har en geografi og kriminalitet passet godt sammen, sier Abrahamsen.

Han forteller at prosjektet nå blir videreutviklet med et samarbeid med blant annet politidistriktene Østfold og Agder.

SUKSESS: Dette bildet ble tatt da Kjell Johan Abrahamsen, leder for Operasjon Grenseløs, viste en del av tyvgodset etter to polakker ble tatt for 100 bilinnbrudd på Østlandet. 
Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SUKSESS: Dette bildet ble tatt da Kjell Johan Abrahamsen, leder for Operasjon Grenseløs, viste en del av tyvgodset etter to polakker ble tatt for 100 bilinnbrudd på Østlandet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer