- Det ville vært begynnelsen på slutten

Statsviter Holm forstår hvorfor Stenstrøm ikke deltar i Holgang-debatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er høyst forståelig, men det er jo et uttrykk for at han er ekstremt usikker. Han er nok klar over at Raja har noen gode poeng, sier statsviter Erling Dokk Holm.


Han mener det er innlysende for alle som ser på Holmgang at kritikken som rettes mot programmet er reel. Skulle Stenstrøm ha stilt til debatt, måtte han hatt gode argumenter. Og det har han nok ikke, mener Holm.

- Stenstrøm har ingenting å vinne på en eventuell debatt. Det ville bety begynnelsen på slutten for programmet, sier han.

Tier

Oddvar Stenstrøm har denne uken høstet skarp kritikk for sitt debattprogram Holmgang. I et innlegg i Aftenposten mandag reagerer advokat Abid Raja kraftig på flere formuleringer i Holmgang som ble sendt sist onsdag. Seerne ble blant annet oppfordret til å ringe inn og svare på spørsmålet «er radikale muslimer en trussel mot vestlige verdier?»

Raja krever videre at programmet blir tatt av lufta, fordi det systematisk stigmatiserer muslimer. Flere aktører har meldt seg i debatten, og kritikken mot programmet raser. Midt i debatten er Stenstrøm, som ikke ønsker å uttale seg.


- Jeg vil ikke si noe. Jeg kan ikke debattere om jeg burde tas av skjermen. Hvis noen skal stille til debatt er det den som har redaktøransvaret, sa programlederen til Dagbladet.no i går.

- Han lever jo av offentlig debatt, sier Ali Khan, Krf-politiker og leder av Kashmirsk Råd i Norge. Han kan ikke forstå hvorfor Oddvar Stenstrøm ikke vil stille til debatt rundt sitt eget program.

- Det ville vært begynnelsen på slutten

- Dette er en mann som tilsynelatende er opptatt av offentlig debatt og ytringsfrihet. Og så vil han ikke diskutere programmet sitt.

- Ubegripelig

Også regissør Trond Kvist syns Stenstrøms selvpålagte munnkurv er merkelig.


- Rart at man lager et produkt, og ikke er interessert i å diskutere det. Det er nesten helt ubegripelig, sier Trond Kvist.

Regissøren mener årsaken til at Stenstrøm ikke vil diskutere programmet sitt kan være at han selv er enig.

- Han kjenner nok sin egen funksjon, og den er ikke forenlig med kanalens offisielle linje. Kritikken er riktig, det er nok derfor han ikke stiller, sier han.


Han er enig i at Holmgang har en problematisk funksjon i samfunnsdebatten.

- Programmet stigmatiserer jo muslimer, helt åpenbart.

TAPER PÅ DEBATT: Statsviter Erling Dokk Holm mener Holmgangs programleder Oddvar Stenstrøm unngår debatt om programmet fordi det kun vil svekke programmet. Foto: SCANPIX
TAPER PÅ DEBATT: Statsviter Erling Dokk Holm mener Holmgangs programleder Oddvar Stenstrøm unngår debatt om programmet fordi det kun vil svekke programmet. Foto: SCANPIX Vis mer

Simpelt

I dagens Aftenposten skrev TV2-sjef Kåre Valebrokk en kommentar til debatten. «Stenstrøm blir på skjermen», skriver han, og forsvarer både Holmgang og programlederen.


«Det er vår evne til å leve med de meninger vi ikke liker som til syvende og sist er kjernen bak det problemkompleks Oddvar Stenstrøm og Holmgang har tatt opp,» skriver kanalsjefen.

Ifølge statsviter Erling Dokk Holm er kjernen en helt annen.

- Å redusere dette til et spørsmål om ytringsfrihet er selvsagt feil. Da kunne man hatt nynazistisk propaganda i beste sendetid. Poenget er at Holmgang er regissert på en måte som fremmer banalisering av kompliserte spørsmål, og som produserer fordommer, og ikke reell debatt. Dette vet Valebrokk også.

Rå populisme

Ali Khan er Krf-politiker og leder av Kashmirsk råd i Norge. pakistanske delen av Kashmir, men barna hans, på 12 og 16 år, er født i Norge.

- Når de spør meg om hvorfor jeg flyttet hit forklarer jeg at minoritetenes rettigheter blir ivaretatt i vestlige land, i motsetning til i subkontinentet.

- De ser på Holmgang, og blir frustrerte. - Hva er forskjellen, spør de meg. Jeg har jo levd i Kashmir, og vet veldig godt at vi har det mye bedre her enn hvordan minoritetene har det der jeg kommer fra. Men for barna, som kun kjenner Norge, er det perspektivet et annet. Det er frustrerende å se måten minoritetene blir behandlet på i den offentlige debatten.

Selv om minoriteter har de samme rettighetene, blir de ikke alltid hørt, mener Khan.

- Anerkjente muslimer får ikke anledning til å forsvare seg. Holmgang bidrar til økt splittelse og hat, programmet rammer en minoritet som allerede er svak. Dette er en pengemaskin for TV2, og de bruker minoriteter til rå populisme. Ting burde være annerledes i et velutviklet demokrati, sier Khan.

Han understreker at han ikke krever at programmet skal legges ned.

- Det er selvfølgelig opp til TV2. Vi vil bare ytre vår bekymring, og peke på de skadene som blir påført av Holmgang i form av splittelse og hat mot minoriteter.

MERKELIG: Regissør Trond Kvist forstår ikke hvorfor Stenstrøm tier.
KRITISK: Statsviter Erling Dokk Holm.
FRUSTRERT: Krf-politiker Ali Khan.