Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det ville vært deilig å selge seg ut av Vimpelcom

Telenor-toppene forklarte seg for næringsministeren i dag.

INN PÅ TEPPET: Styreleder i Telenor, Svein Aaser, på vei inn til møte med Næringsminister Monica Mæland i Næringsdepartementet i ettermiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INN PÅ TEPPET: Styreleder i Telenor, Svein Aaser, på vei inn til møte med Næringsminister Monica Mæland i Næringsdepartementet i ettermiddag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styreleder Svein Aaser og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor forklarte seg i ettermiddag for næringsminister Monica Mæland om korrupsjonsmistankene mot Vimpelcom i Usbekistan.

Telenor eier 43 prosent av aksjene i Vimpelcom, og har fire representanter i styret. Vimpelcom etterforskes nå av nederlandske myndigheter, som mistenker at 92,5 millioner dollar - 600 millioner kroner - som har gått til selskapet Takilant i virkeligheten er rene bestikkelser for å få tilgang på det Usbekiske mobilmarkedet.

Takilant ble i tiden utbetalingene foregikk, kontrollert av datteren til Usbekistans president, Gulnara Karimova.

- Vi har hatt et godt og grundig møte med statsråden, vi la alt hun spurte om på bordet, sa styreleder i Telenor, Svein Aaser, til pressen etterpå.

Det er likevel klart at det byr på utfordringer å være inne i mobilmarkedet i den tidligere sovjetrepublikken.

- Et ran - Det ville vært deilig å selge ut posten i Vimpelcom, men det ville vært et ran mot våre aksjonærer, sier Aaser.

På spørsmål om hvorvidt datteren til Usbekistans president kan ha mottatt 600 millioner kroner fra Vimpelcom, svarte Baksaas:

- Det er ingen som vet om det er tilfelle, men påstandene har pekt i den retningen. Men alle Vimpelcoms disposisjoner i Usbekistan er gjennomført i tråd med korrupsjonslovgivningen i USA, sier Baksaas.

Baksaas, som selv sitter i Vimpelcom-styret, var klar på at han ikke selv som styremedlem har behandlet eller godkjent utbetalinger til Takilant.

- Nei, jeg har ikke behandlet slike utbetalinger, sa Baksaas.

Styreleder Svein Aaser sa at han fortsatt har tillit til Jon Fredrik Baksaas som konsernsjef i Telenor.

Det samme sa næringsminister Monica Mæland.

- Jeg har tillit til at Telenor i sitt eierskap har fulgt de gjeldende regler og retningslinjer i forhold til korrupsjonslovgivningen, sa Mæland.

Avhør og beslag NRK skriver i dag at konsernsjef Baksaas er blitt avhørt av politi både i Norge og Nederland i saken.

- Dette ble jeg kjent med først i dag, sier næringsminister Monica Mæland.

Økokrim har også gjort beslag i saken i Telenors lokaler på Fornebu, melder Aftenposten.

Selv om Baksaas hevder ikke selv å ha godkjent utbetalingene til Takilant, sier han at Vimpelcom etter det han kjenner til har handlet i tråd med amerikansk korrupsjonslovgivning i saken. Det forklarte han også til næringsministeren:

- Disse utbetalingene har fått godkjentstempel av anerkjente amerikanske advokatfirmaer, sa Monica Mæland om Takilant-utbetalingene.

PRESIDENTDATTER: Gulnara Karimova har lansert kleskolleksjoner og utgitt popalbum. Hun har også kontrollert porsboksselskapet Takilant, som ifølge nederlandske påtalemyndigheter har mottatt 600 millioner kroner fra Vimpelcom, der Telenor er deleier. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel
PRESIDENTDATTER: Gulnara Karimova har lansert kleskolleksjoner og utgitt popalbum. Hun har også kontrollert porsboksselskapet Takilant, som ifølge nederlandske påtalemyndigheter har mottatt 600 millioner kroner fra Vimpelcom, der Telenor er deleier. Foto: AP Photo/Mikhail Metzel Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media