«Det virkelige IRA» kunngjør våpenhvile

Dublin (NTB-Reuters-AFP): «Det virkelige IRA» som har påtatt seg ansvaret for bomben i Omagh i Nord-Irland lørdag, kunngjorde betingelsesløs våpenhvile fra og med onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunngjøringen som ble sendt til mediene i Dublin, ble fulgt av det avtalte kodeordet som viser at den er ekte. I kunngjøringen heter det at organisasjonen stanser alle militære aktiviteter fra midnatt natt til onsdag.

Utbryterorganisasjonen fra IRA som kaller seg «Det virkelige IRA» («Real IRA») tok tirsdag på seg ansvaret for terrorbomben i Omagh.

Men den britiske ministeren for Nord-Irland, Mo Mowlam, avviste umiddelbart erklæringen fra gruppen som et forsøk på å fraskrive seg ansvar for massemord. Hun fastholdt samtidig at de ansvarlige skal finnes og stilles til ansvar for ugjerningen.

I en erklæring offentliggjort i den irske hovedstaden Dublin sier gruppen at den hadde ment å ramme næringslivet i byen, ikke de mange sivile som ble bombens ofre.

Bomben krevde 28 menneskeliv og skadde over 200 da den eksploderte midt i Omaghs hovedgate mens lørdagshandelen var på det mest intense.

Benekter rolle

Men mannen som er utpekt som organisasjonens leder, Michael McKevitt, benekter at han hadde noe med attentatet å gjøre.

McKevitt og hans samboer Bernadette Sands ringte til presten Desmond Campbell i Dundalk tirsdag etter at Campbell hadde holdt en preken der han fordømte bombeattentatet og sa at det uroet ham at den hovedmistenkte for attentatet bodde i hans sogn.

Etterretningskilder har utpekt McKevitt, en 50 år gammel forretningsmann i den irske byen Dundalk, som leder for Det virkelige IRA, mens Sands er leder for Suverenitetsbevegelsen for de 32 grevskaper, som anses for å være Det virkelige IRAs politiske gren.

- Jeg er uskyldig. Jeg hadde ingenting å gjøre med attentatet, sa McKevitt til Campbell, ifølge avisen Mirror onsdag.

Presten sa at Sands gråt da hun snakket med ham og fortalte at hun fryktet for barna sine på grunn av en demonstrasjon som folk i byen holdt på å forberede. Sands er søsteren til Bobby Sands, et IRA-medlem som døde etter en sultestreik på 80-tallet.

Tyster ikke

Selv om IRAs politiske fløy, Sinn Fein, fordømte attentatet i kraftige ordelag, avviste organisasjonens nestleder, Martin McGuinness, å hjelpe politiet med å spore opp de skyldige.

- Jeg er ikke en tyster, sa han i et intervju med tv-stasjonen BBC2 sent tirsdag, og gjorde klart at det var en tradisjon i irsk republikanisme gjennom århundrer aldri å tyste for noen.

Han mente ellers at både politi og journalister var bedre informert enn ham om virksomheten til Det virkelige IRA, og han gjentok appellen til utbryterorganisasjonen om å stanse sin voldelige virksomhet og arbeide for fred.

- Kommersielt mål

- Tross meldinger i mediene var det ikke på noe tidspunkt vår hensikt å drepe sivile. Det var et kommersielt mål, en del av den pågående krigen med britene. Vi ber de sivile om unnskyldning, sa en mann som presenterte seg som representant for gruppen i en telefonoppringing til den irske avisen

Irish News.

Innringeren brukte et kjent kodeord som identifiserer gruppen da han kom med uttalelsen.

Observatører og politi har tidligere antatt at det var «Det virkelige IRA» som sto bak attentatet. Attentatet er den verste enkeltstående terrorhandling i Nord-Irlands historie.

Avskyelig

Mo Mowlam avviste fullstendig gruppens forsøk på å framstille massedrapet som uønsket fra gruppens side.

- Det er avskyelig. Det er en fornærmelse mot folket i Omagh som har gjort så mye de siste dagene for å overvinne de verste skadene bomben gjorde, sa hun til journalister utenfor sykehuset i Omagh der mange av de skadde fortsatt får behandling.

- Det er et patetisk forsøk på å rettferdiggjøre eller gi andre skylden for bomben som drepte 28 menn, kvinner og barn. Erklæringen bør møtes med den avsky den fortjener. Det eneste ansvaret ligger hos de som står bak bomben. Vi og den irske regjeringen vil fortsatt gjøre vårt ytterste for å

finne dem, sa hun.

Advarsler

Politiet har tidligere opplyst at det ble ringt inn falske advarsler om hvor bomben befant seg. Dette gjorde at folk flyttet seg fra tinghuset i Omagh og i stedet samlet seg nær bilen som inneholdt den 220 kilo store bomben.

Innringeren tirsdag hevdet at det var blitt gitt tre advarsler, og at det hver gang var blitt presisert at bomben ikke var ved tinghuset, men 300-400 meter unna. Han hevdet også at advarselen var gitt 40 minutter før bomben eksploderte.

En polititalsmann fastholder at politiet hadde reagert i samsvar med opplysningene i advarslene:

- Meldingen vi mottok var at bomben var plassert nær tinghuset. Advarslene kom med forskjellige mellomrom, en kom 40 minutter før, en kom 15 minutter før.