«Det virker ikke som Spetalen har tenkt lenge på dette»

Hareide og Navarsete raser mot Spetalens ønske om å utradere Sp og KrF.

UT MOT SMÅPARTIENE: Investor, milliardær og trader Øystein Spray Spetalen mener norsk politikk er bedre holder foredrag på FrPs finansfraksjon på Stortinget.  Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
UT MOT SMÅPARTIENE: Investor, milliardær og trader Øystein Spray Spetalen mener norsk politikk er bedre holder foredrag på FrPs finansfraksjon på Stortinget. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sp-leder Liv Signe Navarsete og KrF-leder Knut Arild Hareide langer begge to ut mot Øystein Stray Spetalens ønske om å utradere småpartiene i norsk politikk.

Til NRK i dag kunne finansmannen og milliardæren fortelle følgende:

- Jeg håper inderlig, og for demokratiets del, at småpartiene blir utradert ved valget, sa Øystein Stray Spetalen til NRK i morges.

Spetalen mener «det har ødelagt for vanlige nordmenn» at «småpartier med tre, fire, eller fem prosents oppslutning skal ha så mange statsråder som de tradisjonelt har hatt, og at de skal få påvirke norsk politikk ut fra særinteresser».

- Ikke tenkt lenge - Spetalen ser dette gjennom sitt lille vindu som investor. Vi som samfunn har godt av et mangfold hvor de gode kompromissene står i sentrum, slik småpartiene har bidratt til, sier Hareide til Dagbladet.

- Det virker ikke som Spetalen har tenkt lenge på dette. Han er jo en dyktig fagperson innen sitt område. Jeg tror nok han tenker hva som er styringeffektivt fra hans ståsted. Men det mest effektive styringsetter er jo diktatur, uten at jeg har sagt at han vil ha det, legger han til.

KrF-lederen mener Spetalen overser de 160 000 som stemmer på de mindre partiene i dag, og viser til at i spørsmålet om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja har de små partiene et flertall i folket med seg.

- Spetalen må få lov å delta i debatten selv om han sitter på en større kapital enn de fleste. Men jeg har ikke tenkt å lytte mer til ham på grunn av det.

- Historieløst av Spetalen Heller ikke hos Sp-lederen faller Spetalens ønske for norsk politikk i god jord.

- Dette er totalt historieløst av Spetalen. Han har et veldig spesielt syn på norsk politikk, sier Navarsete.

- Alle småpartiene ble styrket fordi de store partiene ikke ivaretok alle interessene. Det blir helt feil å kalle småpartiene for særinteressepartier. Tvert i mot utgjør de et mangfold i norsk politikk. Gjennom flere regjeringsdeltakelser både til høyre og til venstre har Senterpartiet fått Norge inn mot sentrum. Vi har bidratt til mer demokrati, ikke mindre, sier Navarsete.

- Spetalen ønsker seg vel et regjeringsskifte med en blå politikk, som de rikeste tjener på, i stedet for en rødgrønn og rettferdig politikk, sier hun og legger til:

- Jeg tipper Spetalen vil at markedskreftene skal få dure fram.

- Dårlig argument Overfor Dagbladet uttrykker Øystein Stray Spetalen overraskelse over at de to partilederne går så kraftig ut.

- I et demokrati skal alle bli hørt, men flertallet bestemme. Med småpartiene blir ikke dette oppfylt når det store flertallet må inngå kompromisser som helt klart er negativt for flertallet. Jeg angrep først og fremst de små og mellomstore partiene som er særinteressepartier, sier finansmannen.

- Jeg er overrasket over at de går løs på min person. Det at jeg er rik og betaler mye skatt skal diskvalifisere meg fra å komme med et politisk utspill, synes jeg er et dårlig argument fra Hareide og Navarsete.

- Viktig mindretall Til Dagbladet sier valgforsker Bernt Aardal at Spetalens uttalelser er en legitim innvendig mot dagens norske politiske system. Samtidig advarer han mot å snu systemet på hodet, og drømme om et topartisystem.

IKKE IMPONERT: KrF-leder Knut Arild Hareide og Sp-leder Liv Signe Navarsete er ikke imponert over utspillet til investor og finansmann Øystein Stray Spetalen om at særinteressepartiene bør utraderes av norsk politikk. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
IKKE IMPONERT: KrF-leder Knut Arild Hareide og Sp-leder Liv Signe Navarsete er ikke imponert over utspillet til investor og finansmann Øystein Stray Spetalen om at særinteressepartiene bør utraderes av norsk politikk. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer