- Det virker rolig i alle regioner

Men det syriske regimet står klare for å slå tilbake mot det minste angrep.

FLYKTET LANDET:  Tusenvis av syrere er drevet på flukt som følge av massehenrettelsene som har pågått i nå 13 måneder. Her er flyktninger i en leir i Kilis, nær den Syriske grensa. Foto: BULENT KILIC / AFP PHOTO
FLYKTET LANDET: Tusenvis av syrere er drevet på flukt som følge av massehenrettelsene som har pågått i nå 13 måneder. Her er flyktninger i en leir i Kilis, nær den Syriske grensa. Foto: BULENT KILIC / AFP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Timer etter at våpenhvileavtalen i Syria trådte i kraft klokka 06 er det ikke kommet meldinger om skudd eller bomber.

- Det virker rolig i alle regioner, sa Rami Abdel Rahman, leder for Syrian Human Rights Observatory, til nyhetsbyrået AFP.

Dette er den første pausen etter at de voldsomme angrepene og torturen som har eskalert de siste ukene.

En av vilkårene for våpenhvilen er at regimet i Syria kan beskytte seg selv mot det de kaller terroristene som står bak opprøret i landet. Det er denne kampen de også har begrunnet massehenrettelsene med.

Ifølge BBC har regimet sagt at de ikke vil åpne ild med mindre de blir angrepet først.

Sekspunktsavtale Syria har tidligere gått med på fredsmegler Kofi Annans sekspunktsplan, som i tillegg til våpenhvile og tilbaketrekning av styrkene innebærer at hjelpeorganisasjoner skal få adgang til fri frakt av nødhjelp inn til beleirede byer, og at det opprettes en dialog mellom regimet til president Bashar al-Assad og opposisjonen.

Regimet har hatt 48 timer på seg for å gjennomføre planen, og sjøl om det er rolig nå har de ikke begynt tilbaketrekningen av militære kjøretøy fra sivile områder.

Aktivisten Tarek Badrakhan i Homs forteller AP at han ikke kan høre noen eksplosjoner eller skyting, men at militære kjøretøy fremdeles er i gatene. Badrakhan sier at nettene har brukt å være stille, men at skytingen har tiltatt i morgentimene, så han ville ikke konkludere med at våpenhvilen var en suksess ennå.

Det har vært skyting daglig i de tre siste ukene i Homs. De siste 13 månedene har krevd mer enn 9000 liv.

Også Free Syria Army, som kjemper for å få Assad til å gå av, har gått med på våpenhvilen. Men AP skriver at de ikke er godt organisert, og at det er bekymring om noen grupper vil utnytte denne våpenhvilen.

Det hvite hus fastslår i en pressemelding at syriske styresmakter ikke overholder fredsplanen for landet.

Ifølge Det hvite hus er det nå nødvendig at FNs sikkerhetsråd tar resolutte skritt mot det syriske regimet.

Fra andre vestlige makter er budskapet det samme.