Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det virker som om det er dagsformen som avgjør hva NHO vil prioritere

Skatteforslag får kritikk.

FORSLAG: NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lunds forslag om å kutte selskapsskatten fra dagens 27 prosent til under 20 prosent vil ifølge Finansdepartementet påføre staten et inntektstap på 18 milliarder kroner. Forslaget møter sterk motstand. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORSLAG: NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lunds forslag om å kutte selskapsskatten fra dagens 27 prosent til under 20 prosent vil ifølge Finansdepartementet påføre staten et inntektstap på 18 milliarder kroner. Forslaget møter sterk motstand. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lunds forslag om å kutte selskapsskatten fra dagens 27 prosent til under 20 prosent vil ifølge Finansdepartementet påføre staten et inntektstap på 18 milliarder kroner. Forslaget møter sterk motstand.

Regjeringens to støttepartier Kristelig Folkeparti og Venstre er skeptiske til NHOs krav om kutt i selskapsskatten, skriver Dagens Næringsliv.

- Det blir ingen blankofullmakt fra oss til verken 10 eller 30 milliarder kroner i skattekutt, sier Hans Olav Syversen (KrF), som leder Stortingets finanskomité.

Han avviser bruk av mer oljepenger eller kutt i skole- og velferdstilbud for å finansiere NHOs krav om å få selskapsskatten under 20 prosent. Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik stiller seg bak Syversen.

Også Fremskrittspartiet lurer på hva NHO ønsker å prioritere.

- Av og til er det formuesskatten, av og til avskrivningene, og nå selskapsskattesatsen. Det virker som om det er dagsformen som avgjør, sier Frps finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter.

- 100-milliardersreform På rødgrønn side er det også skepsis. Nestleder i finanskomiteen, Jonas Gahr Støre (Ap) mener NHO nå går lenger enn Frp noensinne har gått hvis man ser på kravet om å fjerne selskapsskatt sammen med det gamle kravet om å fjerne formuesskatten. En 100-milliardersreform, kaller Støre dette.

- NHO unnlater å se på helheten når den gjør selskapsskatten til et hovedpoeng. Skatten er lavere i Sverige. Men arbeidsgiveravgiften der er vesentlig høyere, sier Støre.

Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten har sans for NHO-forslaget, men sier han vil avvente til Scheel-utvalget har konkludert.

Personskatt Hans Henrik Scheel leder regjeringens skatteutvalg. Han påpeker at det kommer til å bli skattetilpasninger hvis ikke et kutt i selskapsskatt følges av et tilsvarende kutt i skatten på alminnelig inntekt for personer. Et slikt kutt i personskatten vil bety over 70 milliarder kroner i tapte inntekter for det offentlige.

I dag er det samme skattesats for selskaper og på alminnelig inntekt for personer. NHO slår fast at organisasjonen ikke nødvendigvis vil ha lavere personskatt selv om selskapsskatten kuttes.

Regjeringen må derfor utrede om det er mulig med ulik skatt for personer og selskaper, mener NHO-direktør Petter Haas Brubakk.

(NTB)

KRITISK: - Av og til er det formuesskatten, av og til avskrivningene, og nå selskapsskattesatsen. Det virker som om det er dagsformen som avgjør, sier Frps finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
KRITISK: - Av og til er det formuesskatten, av og til avskrivningene, og nå selskapsskattesatsen. Det virker som om det er dagsformen som avgjør, sier Frps finanspolitiske talsmann Gjermund Hagesæter. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer