Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det virket som amerikanerne og britene hadde bestemt seg

De ville krige i Irak uansett om det var masseødeleggelsesvåpen der eller ikke, mener Bondevik i ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «For meg personlig fremsto en krig i Irak som mer og mer meningsløs. Det virket som amerikanerne og britene hadde bestemt seg for å gå til aksjon uavhengig av om våpeninspektørene ville finne masseødeleggelsesvåpen i Irak eller ikke. Mitt innerste håp var likevel at FNs sikkerhetsråd ville gå imot en krig», skriver Kjell Magne Bondevik i sin selvbiografi «Et liv i spenning», som kom ut i dag.

Engstelse

I forkant av Irak-krigen, i månedskiftet februar-mars 2003, kom beskjeden om at USAs president George W. Bush ville ringe statsminister Bondevik. Da hersket det, ifølge Bondevik, en «viss engstelse» blant embetsverket i Utenriksdepartementet og på statsministerens kontor: Hva ville budskapet fra USAs president være, lurte de. Bondevik sjøl var ikke nervøs.

- Jeg følte meg trygg foran samtalen fordi jeg hadde arbeidet meg fram til en holdning som jeg uansett press ville stå for, erindrer Bondevik.

I telefonsamtalen redegjorde Bondevik for sin misnøye til eventuell krig. «Presidenten skjønte at jeg ikke var beredt til å støtte en militær intervensjon og sa at man måtte akseptere uenighet «among friends», skriver eks-statsministeren, før han fortsetter:

«DA jeg refererte samtalen med George W. Bush for Regjeringens medlemmer, ga mange uttrykk for lettelse. Utenriksminister Jan Petersen og forsvarsminister Kristin Krohn Devold virket noe mer reserverte. Jan sa han syntes det var «en skandale at FN ikke klarte å samle seg om en linje».

Krigen ville komme

Noen dager etter telefonsamtalen med USAs president, fikk han brevet som gjorde at han skjønte at en krig ikke var til å unngå, uansett hvilke vedtak FNs sikkerhetsråd gjorde. Dette skrev Bush:

«Because of Saddam Hussein\'s defiance of the world community, an important challenge may confront us in the coming period.» (Siden Saddam Hussein trosser verdenssamfunnet, kan vi bli konfrontert med en viktig utfordring i den kommende periode.)