Det vondes blomar

Navn: Haakon Dahlen Alder: 86 Yrke: Oversetter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det tok 140 år før verdens mest berømte diktsamling i nyere tid, «Les Fleurs du Mal», kom i norsk språkdrakt: «Det vondes Blomar». Det kan vi takke det vesle forlaget Bokvennen og ildsjelen Morten Clausen for. Og oversetteren Haakon Dahlen.

Dahlen er rost opp i skyene av et samlet anmelderkorps for sitt vitale, verbale og eksakte ordvalg. Selv vil jeg legge til at jeg som gammel franskfilolog endelig har fått full forståelse for hvorfor T.S. Eliot kunne si at dette er det største eksemplet på moderne diktning innenfor noe språk overhodet.

Mannen som i dag ut og dag inn i fem år har slitt med å finne de riktige ord, de rette nyanser som passer inn i den strenge metrikk, er 86 år og pensjonert adjunkt fra Ski videregående skole. Han hadde slett ikke tenkt å bli oversetter, men satt en dag for ti år siden og leste Dagbladet. Der fant han en annonse fra Norsk Oversetterforening om en konkurranse. Der vant han førsteprisen i fransk poesi med Rimbaud-sonetten «Ma Bohjme».

- På festen etter prisutdelingen var det en som sa at jeg måtte fortsette. Slik ble det at jeg gikk løs på mer av Rimbaud. Det ble «Ein båt i rus og andre dikt». Men jeg nølte da Morten Clausen i Bokvennen ringte og ville ha meg til å gjøre Baudelaire, forteller Dahlen, også han jaget til sengs med influensa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer