FN-ekspert eksklusivt i Dagbladet:

Detaljen får henne til å reagere

FN-eksperten Agnes Callamard ser med interesse på Dagbladets avsløring av ukjent saudiarabisk aktivitet mot Norge. Hun setter saken i forbindelse med andre aksjoner mot saudiarabiske aktivister.

AUTORITET: Agnes Callamard var ansvarlig for FNs granskning av Saudi-Arabias drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi, og reagerer med stor interesse da hun blir forelagt Dagbladets avsløring av til nå ukjent saudiarabisk aktivitet mot Norge. Foto: REUTERS / Denis Balibouse / NTB
AUTORITET: Agnes Callamard var ansvarlig for FNs granskning av Saudi-Arabias drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi, og reagerer med stor interesse da hun blir forelagt Dagbladets avsløring av til nå ukjent saudiarabisk aktivitet mot Norge. Foto: REUTERS / Denis Balibouse / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Saken er veldig interessant.

Det sier den franske menneskerettighetseksperten Agnes Callamard til Dagbladet. Hun var ansvarlig for FNs granskning av Saudi-Arabias drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi, og reagerer med stor interesse da hun blir forelagt Dagbladets avsløring av til nå ukjent saudiarabisk aktivitet mot Norge.

Dagbladet har avslørt at UD grep inn da Saudi-Arabia ønsket at få utstedt diplomatstatus til en sikkerhetsstyrke på ti mann, som jobber for det oljerike kongedømmets ambassade i Oslo. Vaktlaget ankom Norge i juli 2018. Både UD og PST var involvert i saken, som endte med at Norge nektet å utstede diplomatvisum til ni av de ti sikkerhetsfolkene.

PST har koblet hendelsen til Iyad el-Baghdadi, en kjent Saudi-kritiker og venn av drepte Jamal Khashoggi som bor på hemmelig adresse i Norge. Baghdadi og Khashoggi møttes i Oslo i mai 2018.

PST ville ikke kommentere saken, men fant ingen feil i Dagbladets opplysninger.

Konfrontert med den norske visum-saken, sier Agnes Callamard:

- Jeg kjente ikke til den, men har notert meg den nå. Den indikerer at Saudi-Arabia endret taktikk når de skulle presse eller kontakte aktivister seinere - de trengte ikke diplomatisk immunitet da de kom til Tyrkia for å drepe Khashoggi, men de brukte fly med diplomat-papirer. De kan ha endret taktikken da de innså at folk kan komme inn også uten diplomatisk immunitet. Men jeg kan ikke si sikkert om den diplomatiske immuniteten var ordinær prosedyre eller om det var et bevisst grep av en annen grunn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer