FN-ekspert eksklusivt i Dagbladet:

Detaljen får henne til å reagere

FN-eksperten Agnes Callamard ser med interesse på Dagbladets avsløring av ukjent saudiarabisk aktivitet mot Norge. Hun setter saken i forbindelse med andre aksjoner mot saudiarabiske aktivister.

AUTORITET: Agnes Callamard var ansvarlig for FNs granskning av Saudi-Arabias drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi, og reagerer med stor interesse da hun blir forelagt Dagbladets avsløring av til nå ukjent saudiarabisk aktivitet mot Norge. Foto: REUTERS / Denis Balibouse / NTB
AUTORITET: Agnes Callamard var ansvarlig for FNs granskning av Saudi-Arabias drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi, og reagerer med stor interesse da hun blir forelagt Dagbladets avsløring av til nå ukjent saudiarabisk aktivitet mot Norge. Foto: REUTERS / Denis Balibouse / NTB Vis mer
Publisert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

- Saken er veldig interessant.

Det sier den franske menneskerettighetseksperten Agnes Callamard til Dagbladet. Hun var ansvarlig for FNs granskning av Saudi-Arabias drap på den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi, og reagerer med stor interesse da hun blir forelagt Dagbladets avsløring av til nå ukjent saudiarabisk aktivitet mot Norge.

Dagbladet har avslørt at UD grep inn da Saudi-Arabia ønsket at få utstedt diplomatstatus til en sikkerhetsstyrke på ti mann, som jobber for det oljerike kongedømmets ambassade i Oslo. Vaktlaget ankom Norge i juli 2018. Både UD og PST var involvert i saken, som endte med at Norge nektet å utstede diplomatvisum til ni av de ti sikkerhetsfolkene.

PST har koblet hendelsen til Iyad el-Baghdadi, en kjent Saudi-kritiker og venn av drepte Jamal Khashoggi som bor på hemmelig adresse i Norge. Baghdadi og Khashoggi møttes i Oslo i mai 2018.

PST ville ikke kommentere saken, men fant ingen feil i Dagbladets opplysninger.

SAUDI-KRITIKER: İyad el-Baghdadi, journalist og aktivist bosatt i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAUDI-KRITIKER: İyad el-Baghdadi, journalist og aktivist bosatt i Norge. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Konfrontert med den norske visum-saken, sier Agnes Callamard:

- Jeg kjente ikke til den, men har notert meg den nå. Den indikerer at Saudi-Arabia endret taktikk når de skulle presse eller kontakte aktivister seinere - de trengte ikke diplomatisk immunitet da de kom til Tyrkia for å drepe Khashoggi, men de brukte fly med diplomat-papirer. De kan ha endret taktikken da de innså at folk kan komme inn også uten diplomatisk immunitet. Men jeg kan ikke si sikkert om den diplomatiske immuniteten var ordinær prosedyre eller om det var et bevisst grep av en annen grunn.

Saudi-Arabias ambassade i Oslo har ikke ønsket å kommentere Callamards sitater, utover en pressemelding fra 2019 der de går ut mot fabrikkerte og falske anklager, som de hevder skal fornærme Saudi-Arabia.

«JEG FÅR IKKE PUSTE»: CNN har fått tak i en transkripsjon av opptaket som ble tatt i minuttene før og etter henrettelsen av journalist Jamal Khashoggis. Dette var hans siste ord. Video: CNN Vis mer

- Ambassadene i sentrum

Dagbladet har også dokumentert hvordan Alya al-Huweiti – en profilert tidligere jockey fra Saudi-Arabia, som jobbet på landets ambassade i London – skal ha blitt utsatt for omfattende press fra saudiarabiske myndigheter og elite og grove trusler fra nettroll. Årsaken var, sier hun, at hun ikke ville bruke sin kjendisstatus til å drive PR for Saudi-Arabias krigføring i Jemen. I stedet valgte hun å gå i opposisjon og kritisere regimet.

Saudi-Arabias ambassade i London har ikke ønsket å kommentere saken, tross gjentatte henvendelser fra Dagbladet.

Også den saken er fra sommeren 2018. Agnes Callamard påpeker at tidspunktet – juli 2018 – framstår interessant. Dette var samme periode som Mohammed bin Salmans regime skal ha begynt en klappjakt på kritiske stemmer verden over.

- At det er et utvalg saudiske dissidenter bosatt i ulike land som ble sporet opp – enten de ble drept, kidnappet, overvåket, intimidert eller truet – er det ingen tvil om, sier Callamard til Dagbladet.

Hun legger til:

- Det vi vet, basert på både Jamals sak og andre saker, er at saudiske ambassader eller konsulater ofte er i sentrum for slike saker.

Saudi-Arabias ambassade i Oslo har ikke ønsket å kommentere Callamards kritikk.

I Callamards FN-rapport om Khashoggi-drapet går det fram at sikkerhetsvaktene på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul hadde flere viktige roller under attentatet. Bin Salmans kampanje mot kritikere skal ha begynt med aksjoner mot kvinnesaksaktivister i Saudi-Arabia, og framgår også av biografien «MBS» - skrevet av New York Times-journalist Ben Hubbard. Aksjonene har blitt sterkt kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner.

- Fabrikkert og falskt

Agnes Callamard konkluderte i sin FN-granskning med at saudiarabiske myndigheter sto bak drapet på Jamal Khashoggi. Callamard er ansett som en av verdens fremste eksperter på menneskerettigheter, og er også direktør for Columbia Universitys Global Freedom of Expression-prosjekt.

I granskningen av Khashoggi-saken var hun bistått av advokaten Helena Kennedy – rektor for en av høyskolene ved Universitet i Oxford, og den ledende portugisiske kriminalteknikeren professor Duarte Nuno Vieira.

Skjult støtte fra autoritære stater

Kryptert tips
moske grafikk pengesedler

Saudi-Arabia bekreftet, etter flere bortforklaringer, at Khashoggi ble drept av saudiarabiske tjenestemenn. Fem menn ble lille julaften 2019 dømt til døden i Saudi-Arabia for sine roller i drapet – hvorpå dødsstraffene ble opphevet i september i år og straffene betydelig redusert. Amerikansk etterretning konkluderte med at han ble drept på ordre fra kronprins bin Salman. Kronprinsen har beklaget drapet, men nekter for å ha beordret det og har omtalt det som en beklagelig feil.

Dagbladet har stilt Saudi-Arabias ambassade i Oslo spørsmål om Agnes Callamards kobling mellom Baghdadi-saken – og de andre aktivistangrepene i 2018.

ØNSKER IKKE Å MØTE DAGBLADET: Den Saudi-Arabiske ambassaden i Oslo. Foto: Bjørn Langsem
ØNSKER IKKE Å MØTE DAGBLADET: Den Saudi-Arabiske ambassaden i Oslo. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Ambassaden er også spurt om hvorfor de ville at sikkerhetsvaktene skulle få diplomatisk immunitet, om de ulike punktene Norge reagerte på med visumsaken, om deres forhold til aktivisten Iyad el-Baghdadi og om hvorfor de oppbemannet sikkerhetsstyrken så kraftig.

Ingen fra ambassaden har ønsket å møte Dagbladet. Ei heller vil de kommentere direkte på Callamards sitater. I stedet har ambassaden svart på e-post, med en pressemelding de opprinnelig sendte ut i 2019:

«Ambassaden er kjent med hva som har blitt publisert i noen medier om Iyad el-Baghdadi-saken og om anklagene mot Saudi-Arabia. Ambassaden vil gjerne påpeke at denne personen ikke er en saudisk statsborger og er ukjent for Saudi-Arabia. Det han sa er fabrikkert og falskt og har til hensikt å fornærme Saudi-Arabia. Vi har vært i kontakt med den norske regjeringen for at Saudi-Arabia får ytterligere informasjon i denne saken. Saudi-Arabia forbeholder seg retten til å ta de nødvendige rettslige tiltak mot ovennevnte for å beskytte Saudi-Arabias rettigheter.»

To uker etter at ambassaden sendte pressemeldingen fra 2019 til Dagbladet, forklarer de sikkerhetsvaktene i en ny e-post. Der skriver ambassaden at det er behovet for døgnkontinuerlig bevoktning av selve ambassaden og ambassadørboligen som er grunnen til den store økningen av sikkerhetsfolk i Oslo. Dette skal være på grunn av en økt trusselsituasjon mot Saudi-Arabia.

Ambassaden svarer fortsatt ikke på spørsmålene om Callamards sitater, eller om hvorfor de ønsket diplomatstatus for disse sikkerhetsfolkene.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Dagbladet har funnet flere ukjente overføringer fra aktører i land uten trosfrihet i Midtøsten. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Langsem/Vedlog/Helseth. Vis mer

Bin Salmans rolle

- Hva har skjedd med aktivistene, Callamard?

- De er pekt ut av den saudiske domstolen og miljøet rundt Mohammed bin Salman. Innenriks trues de eller fengsles for å tie dem, og utenriks brukes overvåkning og ulike typer press.

Agnes Callamard bekrefter at hun kjenner til Iyad el-Baghdadi fra tidligere. Hun opplyser at han var en viktig kilde for henne, både i hennes granskning av Khashoggi-drapet og saken der Mohammed bin Salman selv skal ha hacket telefonen til Washington Post-eier Jeff Bezos, verdens rikeste mann. Saudi-Arabias viseutenriksminister Adel al-Jubeir har avvist anklagene som «nonsens og løgner».

Skjult støtte fra autoritære stater

Kryptert tips
moske grafikk pengesedler

- Hvor involvert er Mohammed bin Salman selv?

- Det er svært vanskelig – eller umulig – å se for seg at disse operasjonene finner sted uten at han vet om dem, eller beordrer dem. På grunn av måten regimet er bygget opp, og måten han styrer på, er det vanskelig, eller egentlig umulig, å ikke plassere ham i sentrum for denne kriminelle aktiviteten. Samtidig har disse teamene gjort alt de kan for å beskytte ham, og det er vanskelig å finne konkrete bevis som linker ham til forbrytelsene. Men CIA har indikert at de har bevis for at han beordret drapet på Jamal Khashoggi. Det er ingen grunn til å tro at private vil lede slike operasjoner. Det er totalt uaktuelt at regimet kan nekte for sin kjennskap til eller kontroll over operasjonene. Linken til bin Salman er mer komplisert. Men det er ingen av de jeg har intervjuet, som kjenner hvordan Saudi-Arabia fungerer, som har indikert noe annet enn at MBS må ha vært involvert i operasjonene


SAUDI-ARABIA OG AKTIVISTENE I UTLANDETDagbladets kartlegging viser at den saudiarabiske operasjonen i Norge skjedde – og ble planlagt – i samme tidsrom som Saudi-Arabia skal ha gjort henvendelser mot aktivister i flere land.

Kilder: FN, The Guardian, Iyad el-Baghdadi, UD, opplysninger til Dagbladet, Daily Beast, rettspapirer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer