Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Detaljen som kan avsløre grusomheten

De 39 menneskene ble funnet døde i en container. Temperaturen kan ha vært 25 minusgrader.

39 DØDE: Onsdag ble det funnet 39 lik i en containerbil i Thurrock i Essex, øst for London. Temperaturen kan ha vært 25 minusgrader. Reporter: Trym Mogen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

GRAYS (Dagbladet): En nordirsk sjåfør i en lastebil registrert i Bulgaria plukket natt til onsdag opp en container på havna i Purfleet i Essex.

Containeren hadde tidligere tirsdag kommet med båt fra den belgiske havnebyen Zeebrugge.

Kort tid etter at han kjørte ut fra havna og inn på et industriområde i byen Grays i England, ble nødetatene varslet: i containeren lå det 39 lik.

FLYTTET: Politiet har flyttet lastebilen - med 39 lik om bord - til en sikker plass. Dette vil skje videre. Video: Ap / Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Mysterium

Den søvnige industribyen er blitt sentrum for et internasjonalt mysterium, der politi over hele Europa forsøker å nøste opp i gåten om hvem menneskene var og hvordan de havnet der.

Politiet melder torsdag formiddag at alle de omkomne trolig er kinesere. 38 av dem er voksne, mens den siste er en ung kvinne. Åtte av de døde er kvinner, mens 31 er menn, opplyser politiet.

Samtidig dukker det opp rystende detaljer om transporten til Storbritannia. Trekkvogna og containeren var i går avsperret bak tjukke grønne presenninger på flere hundre meters avstand.

25 minusgrader

Likevel viser bildene av containeren at den ikke var egnet for frakt av mennesker. Richard Burnett, sjef for den britiske foreningen for godstransport, sier til BBC at containeren tilsynelatende er en frysecontainer der temperaturen kan bli så lav som 25 minusgrader.

KJØLEELEMENT: Kjøleelementet på containeren kommer til syne like bak bakveggen på trekkvogna. Foto: NTB Scanpix
KJØLEELEMENT: Kjøleelementet på containeren kommer til syne like bak bakveggen på trekkvogna. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Onsdag ettermiddag ble traileren fraktet fra industriområdet Waterglades til havna i Tilbury, der identifisering og obduksjoner vil foregå. Bildene viser et kjøleelement foran på containeren.

Ifølge The Guardian har det vært flere meldinger om at kjøleelementet kan ha vært påskrudd og at menneskene om bord kan ha frosset i hjel.

Advarte mot nye metoder

Storbritannias nasjonale politistyrke NCA opplyser at de forsøker å identifisere «enhver gruppe organiserte kriminelle» som kan ha spilt en rolle i hendelsen.

De advarte seinest i fjor om at Belgia kunne være den nye innfallsporten til Storbritannia for ulovlig innvandring på grunn av styrket sikkerhet i blant annet Frankrike.

De meldte samtidig om en økning i migranter som brukte høyrisikometoder for å komme seg inn i landet, som blant annet frysecontainere og småbåter.

I år har det vært stadig flere tilfeller av folk som har tatt seg over Den engelske kanal i småbåter, skriver The Telegraph.

- ET SJOKK: 21 år gamle Chaima Allali bor Essex, hvor 39 lik ble funnet i en container natt til onsdag. Hun reagerte med sjokk og vantro da hun fikk nyheten. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Slo til mot boliger

Samtidig som politiet forsøker å finne ut om organiserte menneskesmuglere står bak, avhøres den 25 år gamle nordirske sjåføren av lastebilen.

Dagbladet var torsdag morgen i kontakt med politiet i Essex, som opplyser at de ennå ikke vet når det kommer ny informasjon i saken.

Den nordirske sjåføren er nå pågrepet, mistenkt for drap. Politiet i Nord-Irland slo onsdag kveld til mot to hus knyttet til 25-åringen.

Grufulle scener

Menneskene som jobbet på åstedet onsdag, forteller om grusomme scener inne i containeren.

- En rettsmedisiner fortalte at det var det verste han hadde sett på sine 30 år i jobben, sa Matthew Carter til Dagbladet onsdag kveld.

Han er presseoffiser for britiske Røde Kors. Gjennom hele dagen har de bistått nødetatene på stedet.

Det var en dag hvor selv de mest hardbarkede trengte det.

- Det har vært en svært, svært tøff dag for nødetatene og for de 39 menneskene som har mistet sitt liv. Det er annerledes og tragisk. For rettsmedisinerne og nødetatene har det vært grufullt og vanskelig, sier Carter til Dagbladet.

Ni funnet i live

Tragedien vekker minner om en sak som rystet britene i juni 2000. Den gang ble 58 kinesiske immigranter funnet døde i en lastebil ved Dover. En nederlandsk lastebilsjåfør ble året etter dømt til 14 års fengsel for drap.

Ofrene ble kvalt etter at sjåføren stengte den eneste lufteluka for å unngå at menneskesmuglingen skulle bli avdekket på ferja mellom Zeebrugge og Dover, skriver NTB.

I en annen hendelse i går, onsdag, ble ni migranter funnet i live i en lastebil som ble stanset på en motorvei i Kent sørøst for London, melder britiske medier.

De ni ble rutinemessig sjekket av helsepersonell før de blir overført til immigrasjonsmyndighetene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media