Nato-toppmøtet:

Detaljen vekker oppsikt

Nærmere 2000 journalister har vært samlet for å følge Nato-toppmøtet i Madrid. Men utvalget i kantina fikk flere til å sperre opp øynene.

PÅ MENYEN: I kantina på Nato-toppmøtet i Madrid kunne journalister fra hele verden nyte en russisk salat. Illustrasjonsfoto: Woman's Weekly/REX/ NTB
PÅ MENYEN: I kantina på Nato-toppmøtet i Madrid kunne journalister fra hele verden nyte en russisk salat. Illustrasjonsfoto: Woman's Weekly/REX/ NTB Vis mer
Publisert

MADRID (Dagbladet): Det tre dager lange Nato-toppmøtet i Madrid er ved veis ende. Her har blant annet de 30 medlemslandene vedtatt at Russland nå utgjør «den mest signifikante og direkte trusselen mot fred og stabilitet i det euroatlantiske området».

Etter at Russland invaderte Ukraina den 24. februar, ble drinker som en White - eller en Black Russian og Moscow Mule raskt omdøpt til ukrainske alternativer i barer over hele verden.

Mange ble derfor overrasket over å finne en av Russlands signatur-retter i Nato-toppmøtets restaurant.

- Overrasket

Mellom de tradisjonelle spanske rettene som iberisk skinke, patatas bravas og spansk omelett, kunne man også finne «Ensaladilla Rusa», altså en russisk salat.

Salaten er en kjent rett fra Russland og andre postsovjetiske land, og inneholder blant annet erter, poteter, gulrøtter og egg, som er blandet sammen med majones og rømme.

BLEMME: Her går det galt under talen USAs president Joe Biden holdt ved Nato-toppmøte i Madrid. Så går det litt i ball. Reporter: Maja Walberg Klev. Voideo: AP Vis mer

Dagbladets reportere har selv ikke spist i denne restauranten under Nato-toppmøtet, mens mange andre journalister har bitt seg merke i alternativet.

- Russisk salat på et Nato-toppmøte? Jeg må si jeg er litt overrasket over det valget av en rett, uttalte journalist i spanske la Sexta, Iñaki López, til egen kanal.

PÅ MENYEN: En ensaladilla Rusa kunne kjøpes på en av restaurantene på mediasenteret under toppmøtet i Madrid. Foto: Sabine Siebold/ Reuters /NTB
PÅ MENYEN: En ensaladilla Rusa kunne kjøpes på en av restaurantene på mediasenteret under toppmøtet i Madrid. Foto: Sabine Siebold/ Reuters /NTB Vis mer

Retten skal likevel ha blitt utsolgt allerede første dag, men noen må likevel ha gitt tilbakemeldinger på navnet.

I dagene etter ble salaten omdømt til en «tradisjonell salat», melder la Sexta.

Kiev-salat

I Norge har vi tidligere sett at både Vinmonopolet og Kiwi- og Meny-eier Norgesgruppen begge har valgt å fjerne russiske varer fra sitt sortiment.

Også det populære flaskeølet «Kronenbourg 1664 Blanc» ble trukket fra Norgesgruppens butikker.

Vodkamerket Stolichnaya, som verken produseres eller selges i Russland, skiftet navn til Stoli for å støtte Ukraina, ifølge Food & Wine.

Mange spanske restauranter har gjort liknende grep innen sine tapasretter, skriver The Guardian.

Den spanske kokken José Andrés har tidligere annonsert at han ville tilsette tomater i den russiske salaten og tilby retten som en «ukrainsk salat» eller en «Kiev-salat» på alle sine restauranter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer