- Detaljene avslørte fetteren

Kontrollerbare detaljer som ikke var offentlig kjent, overbeviste etterforskningsleder Ståle Finsal om at Birgittes fetter var skyldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da 21-åringen skrev ned sin historie til Kripos-etterforsker Stian Elle, tok han med flere detaljer som bare en gjerningsmann kan ha visst om, opplyste Finsal til Gulating lagmannsrett torsdag.

Ifølge fetterens forklaring falt Birgitte da han tok kvelertak på henne. Birgitte hadde skrubbsår i pannen, noe som er forenlig med denne opplysningen.

Gjerningsmannen må ha holdt et kvelertak rundt halsen på Birgitte i mer enn ett minutt. Ifølge fetterens forklaring falt han over Birgitte og lå lenge over henne, med armen fast rundt halsen hennes.

Ikke tilgriset

Sekken til kusinen var verken tilgriset med blod eller grus, slik resten av klærne hennes var. Dette stemmer også med forklaringen.

Finsal mener også at 21-åringens forklaring om at han snudde Birgitte da han hadde slept henne gjennom porten, ga politiet løsningen på slepesporene. Han hadde forundret seg over at Birgitte lå i feil retning i forhold til slepesporene.

- Jeg følte meg temmelig trygg på at dette ikke var sett i fugleperspektiv, sa Finsal til retten.

Dannet seg bilde

Kripos-utrykningslederen fortalte lagmannsretten at han ikke delte Stian Elles oppfatning av at fetteren ville tilstå etter en ukes avhør. Finsal, som var Elles overordnede, fikk derfor 21-åringen selv i tale i noen timer, for å danne seg et bilde av ham.

Han kunne ikke huske ordlyden i det fetteren sa til ham under denne samtalen, men er overbevist om at han ga uttrykk for at politiet måtte «legge fram bevisene, eller jeg er ute om en uke».

Rettsforhandlingene fortsatte med Finsal i vitneboksen i ettermiddag. Senere på dagen skulle politiinspektør Gro Rossehaug forklare seg. I morgen stiller sannsynligvis fetterens tidligere forsvarer, Arvid Sjødin, i vitneboksen.

(NTB)