GJORDE SØK: Mannskaper fra Sivilforsvaret gjorde i går kveld søk ved Janne Jemtlands bolig. Politiet er sparsommelige med opplysninger om hvorfor de søker her, og om detaljer i etterforskningen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GJORDE SØK: Mannskaper fra Sivilforsvaret gjorde i går kveld søk ved Janne Jemtlands bolig. Politiet er sparsommelige med opplysninger om hvorfor de søker her, og om detaljer i etterforskningen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Janne Jemtland savnet i Brumunddal

Detaljene politiet holder igjen i Janne-etterforskningen

Politiet vil ikke si hva de vet om timene før Janne Jemtland forsvant, eller om detaljene de sitter med fra tida etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUMUNDDAL (Dagbladet): Det omfattende søket etter savnede Janne Jemtland (36) har vært uten de betydelige funnene de siste dagene.

I går bisto 27 personer fra Sivilforsvaret politiet i letearbeidet, og mannskapene har gjennomsøkt et stort område i terrenget rundt Jemtlands bolig.

Det var her hun ble sett siste gang, klokka 02.00 natt til 29. desember. Hva som har skjedd med henne etterpå, er fortsatt et mysterium.

Blodsporene

Politiet etterforsker saken som en kriminalsak, men har hele tida vært klare på at ingen er siktet i saken og at ingen har status som mistenkt.

SNØ: I går ettermiddag kom snøværet til Brumunddal. Det gjør søket etter Janne Jemtland vanskeligere. Foto: Christian Roth Christensen
SNØ: I går ettermiddag kom snøværet til Brumunddal. Det gjør søket etter Janne Jemtland vanskeligere. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Likevel mener de at noe har tilstøtt Janne Jemtland. Det er det to hovedgrunner til:

Forrige torsdag ble det funnet blodspor i veikanten langs en sidevei like utenfor Brumunddal sentrum. Lørdag ble det funnet blodspor i veikanten på en annen gårdsvei omkring halvannen kilometer unna.

ETTERFORSKER: Politiadvokat André Lillehovde van der Eynden og Lensmann i Brumunddal Terje Krogstad. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ETTERFORSKER: Politiadvokat André Lillehovde van der Eynden og Lensmann i Brumunddal Terje Krogstad. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Politiet vet også at Jemtlands telefon slo inn på en basestasjon i Brumunddal sentrum 05.50 den natta, og setter innslaget i sammenheng med blodfunnene i nærheten.

Utenom de opplysningene er Politiet i Innlandet, som nå har bistand fra tolv Kripos-mannskaper, sparsommelige med detaljer om etterforskningen.

Det er vanlig at politiet holder igjen en del informasjon om hendelsesforløpet i krimsaker, men Janne-forsvinningen er samtidig en sak der politiet aktivt ber publikum om tips og allerede har fått inn 200 av dem.

De hemmelige detaljene

Dette er sentrale spørsmål politiet ikke vil svare på:

  • Hva skjedde i timene før hun sist ble sett i sitt eget hjem klokka 02.00 på natta?
STORE STYRKER: Krimteknikere fra Kripos, taktiske etterforskere og lokale politifolk har vært i sving de siste dagene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STORE STYRKER: Krimteknikere fra Kripos, taktiske etterforskere og lokale politifolk har vært i sving de siste dagene. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Jemtland var tidligere på kvelden på fest på samfunnshuset Veldrom omkring seks kilometer unna huset. Ifølge vitner Dagbladet har snakket med var tobarnsmora i godt humør på festen. Hun skal ha tatt en taxi hjem med ektemannen, og taxisjåføren skal ha forklart at turen gikk normalt for seg og at de gjorde opp.

Politiadvokat André Lillehovde van der Eynden ønsker ikke å kommentere hva taxisjåføren har forklart i avhør med politiet.

Ifølge Hamar Arbeiderblad skal en av grunnene til at politiet har flyttet noe av leteinnsatsen i retning Janne Jemtlands bolig, være observasjon av en bil i området på femte juledag gjort av et vitne.

  • Hva er mobilregistreringen?

Politiet har registrert Jemtlands mobil på basestasjonen i sentrum 05.50.

- Vi vil ikke gå i detaljer om mobilregistreringen. Vi ønsker å verne om opplysningene. Det kan være at vi gjør det på et senere tidspunkt, sier van der Eynden til Dagbladet.

Spørsmålet er om Jemtlands telefon har vært i bruk på tidspunktet. Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, forklarte følgende til Dagbladet:

- Hvis en person forsvinner, kan politiet bruke «nødrettparagrafen» og sette i gang sporing av samtaledata fra mobiltelefonen. Operatørene lagrer data om utgående og inngående trafikk. I tillegg lagres data om hvilke simkort som har vært innom basestasjonene i en gitt periode. Det å finne data tilbake i tid uten at mobilen har vært benyttet er svært omfattende, sa han.

  • Har det blitt sendt inn gjenstander eller nye funn til analyse?

Politiet har gjort flere søk, og krimteknikere fra Kripos og Innlandet politidistrikt har blitt sendt rundt på flere oppdrag i Brumunddal de siste dagene.

- Vi har gått i detalj på blodsporene og vært åpne om dem. Det er blodsporene som vinkler saken mot et kriminelt preg. Vi ønsker imidlertid ikke å gå i detalj om tips eller andre deler av etterforskningen. Er det vesentlig utvikling, vil vi melde om dette, sier politiadvokaten.

- Ber om hjelp

Politiet vil heller ikke svare på hvem de har avhørt, men sier det har vært flere tipsbaserte avhør i saken.

- Er det en bekymring at få detaljer fører til mer spekulasjoner og rykter?

- Det jeg kan si er at våre undersøkelser fører til stor oppmerksomhet. Vi ber om hjelp fra publikum knyttet til sentrale funn som blodsporene. Vi er åpne med de sporene som er rettet mot publikum og tipsene vi kan få inn om det, sier van der Eynden.