Krigen i Ukraina

Detaljene vekker oppsikt

Medlemmer av LHBT-samfunn som melder seg til krigen i Ukraina har begynt å sy bildet av et mytisk dyr på uniformene sine.

SPESIELT MERKE: Den ukrainske soldaten Antonina Romanova (37) viser et spesielt skilt hun bærer i krigen. Foto: REUTERS/Edgar Su
SPESIELT MERKE: Den ukrainske soldaten Antonina Romanova (37) viser et spesielt skilt hun bærer i krigen. Foto: REUTERS/Edgar Su Vis mer
Publisert

Det er over tre måneder siden Russland gikk inn i Ukraina. Fortsatt pågår kampene.

Medlemmer av Ukrainas LHBT-samfunn som melder seg til krigen har begynt å sy bildet av den mytiske enhjørningen på uniformene sine, skriver Reuters.

LHBT er en bokstav-forkortelse brukt som samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Ukrainerne Oleksandr Zhuhan (37) og Antonina Romanova (37) sier til Reuters at symbolet gir dem en «sjelden utmerkelse» - et symbol på at de er et LHBT-par som er ukrainske soldater.

SYR PÅ: De frivillige ukrainske soldatene Oleksandr Zhygan og partneren Antonina Romanova har symbol på en enhjørning på uniformene sine. Foto: REUTERS/Edgar Su
SYR PÅ: De frivillige ukrainske soldatene Oleksandr Zhygan og partneren Antonina Romanova har symbol på en enhjørning på uniformene sine. Foto: REUTERS/Edgar Su Vis mer

Praksisen går tilbake til 2014, da Russland annekterte Krim-halvøya.

- Mange mennesker sa da at det ikke er homofile i hæren, så de (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og skeive) valgte enhjørningen fordi den er som en fantastisk «ikke-eksisterende» skapning, sier Zhuhan.

Zhuhan og Romanova, som identifiserer seg som en ikke-binær person med hun/hennes pronomen, og flyttet til hovedstaden Kyiv fra Krim etter å ha blitt fordrevet i 2014.

Begge jobber innenfor teater, og Zhuhan er både skuespiller og regissør, ifølge nyhetsbyrået.

UT I KAMP: Zhygan og Romanova på vei til å kjempe fra Kyiv. Foto: REUTERS/Edgar Su
UT I KAMP: Zhygan og Romanova på vei til å kjempe fra Kyiv. Foto: REUTERS/Edgar Su Vis mer

De har kjempet i Sør-Ukraina omtrent 135 km fra havnebyen Odesa og i hovedstaden Kyiv.

- Det Russland gjør er at de ikke bare tar våre territorier og dreper folket vårt. De ønsker å ødelegge kulturen vår og … vi kan ikke tillate at dette skjer, sier Zhuhan til Reuters.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer