Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Detaljer om Norges nye super-fly kan være på avveie

Nå vil USA åpne for å svare hackerangrep med bomber, etter massive hackerangrep mot våpengiganten Lockheed Martin og den amerikanske regjeringen.

LEKKET: Detaljer om våpensystemene til det nye F-35-jagerflyet som Norge skal gå til anskaffelse av, kan være lekket. Foto: Reuters/Scanpix
LEKKET: Detaljer om våpensystemene til det nye F-35-jagerflyet som Norge skal gå til anskaffelse av, kan være lekket. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag ble våpengiganten Lockheed Martin utsatt for et massivt hackerangrep fra hele verden.

Det kan bety at forretningshemmeligheter og detaljer om våpensystemer kan være på avveie, skriver Reuters.

Jobber med spor Våpengiganten har blant annet inngått avtaler med Norge om kjøp av det toppmoderne F-35-jagerflyet, i tillegg til å levere IT-tjenester til den amerikanske regjeringen.

Tidligere har Kina blitt mistenkt for dataspionasje mot amerikanske interesser, men dette angrepet skal være utført av hackere fra hele verden, ifølge Lockheed Martin.

Jobben med å finne ut hvem som står bak hackerangrepet beskrives som svært vanskelig, men amerikanske dataeksperter jobber nå med å finne spor som peker mot bestemte interesser. Blant annet mistenkes det at det kan være hackere med planer om å selge detaljer om våpensystemer eller lignende til anti-amerikanske myndighter.

Det kan bety at detaljene om det toppmoderne stealth-flyet Norge skal anskaffe, kan være på avveie.

- En krigshandling Det amerikanske forsvarsdepartementet har ifølge Wall Street Journal konkludert at datasabotasje fra et annet land kan betegnes som en krigshandling.

NORSK VERSJON: En fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter /  JSF-F-35 ble fredag vist fram på Bodø lufthavn i 2008 under Bodø Airshow. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIX
NORSK VERSJON: En fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter / JSF-F-35 ble fredag vist fram på Bodø lufthavn i 2008 under Bodø Airshow. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / SCANPIX Vis mer

Det kan bety at et hackerangrep kan åpne dørene for at USA kan svare ved bruk av tradisjonell militær makt, ifølge avisa.

- Om du får kraftnettet vårt til å kollapse, kan det være mulig for oss å svare med å utføre et rakettangrep, sier en tjenestemann med kjennskap til Pentagons nye cyberstrategi.

Det er ventet at et utdrag fra cyberstrategien vil offentliggjøres i juni, og det hele sees på som et forsøk på å håndtere en verden i endring der et hackerangrep kan utgjøre en større trussel mot amerikanske interesser.

TOPPMODERNE: Den nye jagerflyene har toppmoderne stealth-teknologi. Foto: Reuters/Scanpix
TOPPMODERNE: Den nye jagerflyene har toppmoderne stealth-teknologi. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer