IS-kvinnen

- Detaljer om rollen og ektemennene

Hun levde seks år i Syria, og var gift med flere IS-soldater. Nå venter rettssaken for den norske kvinnen. Men et av vitnene er sporløst forsvunnet.

SE NÅ: Rettssaken mot IS-kvinnen starter mandag 1. mars i Oslo Tingrett. Det er satt av tre og en halv dag til hennes frie forklaring. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De tilbrakte lang tid i den beryktede flyktningleiren Al-Hol i Syria, den mye omtalte IS-kvinnen og hennes to barn. Til slutt ville ikke statsminister Erna Solberg vente lenger.

Det ene barnets helse var svekket. Det var på tide å hente familien til Norge.

- Jeg ville ikke risikere at en syk norsk femåring døde i Syria, skrev statsminister Erna Solberg i en e-post sendt til NRK. En avgjørelse som endte med at Frp takket for seg, og brøt ut av regjeringen.

- La til rette

Tretten måneder seinere skal den 30 år gamle kvinnen ta plass i Oslo tingrett, tiltalt for terrordeltakelse. I løpet av 20 dager skal retten avgjøre om kvinnen har vært delaktig i terrorgruppa IS' kamp i Syria fra juni 2013 til mars 2019.

- Ved å passe på barnet deres og ta seg av ulike oppgaver i hjemmet la hun forholdene til rette for at Bastian Vasquez kunne ta aktivt del i kamphandlinger for ISIL. Under ekteskapet med Vasquez uttalte hun seg også positivt om ISIL og livet i Syria til kvinner i Norge med henblikk på å få disse til å gifte seg med fremmedkrigere i organisasjonen, heter det i tiltalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer