Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Detaljert IS-manual avslører hvordan «ensomme ulver» bør utføre angrep

Ber sympatisører late som de er kristne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En tre måneder gammel IS-manual på engelsk har dukket opp i sosiale medier. Manualen skal veilede IS-sympatisører i vestlige land i hvordan de best unngår å bli oppdaget når de utfører angrep, skriver BT.

Manualene er hentet fra et av foredragene til al-Qaida-medlemmet Abdallah al-Adam, som utviklet det for å lære al-Qaida-medlemmer i Afghanistan om personlig sikkerhet.

IS har oversatt dokumentet til engelsk og gjort det til en manual for såkalte «ensomme ulver». De har publisert verket på både Facebook og Twitter.

Henge kors om halsen Manualen gir detaljerte forklaringer i alt fra bekledning til hva man skal si og gjøre hvis man blir oppdaget. Sympatisørene oppfordres til å gå vestlig kledd, barbere seg, bruke parfyme og henge et kors om halsen.

I manualen står det blant annet:

«Du skal sørge for at du ikke virker religiøs. Noen brødre liker å gå kledd i nye klær, men det tiltrekker for mye oppmerksomhet. Sørg for at fargene matcher. Ha for eksempel ikke på deg gul skjorte og mørk bukse.»

Leserne oppfordres også til å ha tenkt grundig gjennom hva de skal si dersom de får terrormistanke rettet mot seg.

Etter angrepene i USA 11. september 2001 fant FBI en liknende, men mindre detaljert manual som var blitt brukt av kaprerne. Den over 50 sider lange manualen skal fremdeles bli brukt av terrorister i både al-Qaida og IS.

Skulle til Norge I januar skrev Dagbladet at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde forhindret IS og den al-Qaida tilknyttede terrorgruppa al-Nusra Fronten, å sende terrorister til Norge som flyktninger.

Dagbladet fikk bekreftet at PST på to turer til Midtøsten avslørte at nærmere 10 personer som skulle til Norge hadde tilknytning til de to fryktede terroristorganisasjoner. De var plukket ut som kandidater til å få opphold i Norge av FNs flyktningorganisasjon UNHCR.

Mistet territorium Ekstremistgruppen mistet 14 prosent av sitt territorium i 2015, ifølge den USA-basert tenketanken IHS. 

IS' territorium krympet med 12 800 kvadratkilometer til 78 000 kvadratkilometer.

Blant tapene er den strategisk viktige byen Tell Abyad ved Syrias grense med Tyrkia, byen Tikrit i Irak og oljeraffineriet Baiji i Irak.

Også byen Ramadi ble gjenvunnet av irakiske styrker i slutten av desember.

Ekstremistgruppen tok imidlertid også store landområder i 2015, blant annet oldtidsbyen Palmyra og sentrum av Ramadi, som er hovedstaden i Iraks største provins Anbar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media