Detektiv i motvind

Navn: Ola Thune Alder: 46Yrke: Privatetterforsker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokaten hadde helst sett at det ikke var behov for hans tjenester. Men om dette ønsket skal oppfylles, må nok kvaliteten på politiets arbeid heves. For det er når politiet står fast eller lar være å finne forhold som taler til mistenktes fordel at Ola Thune og hans kolleger entrer scenen.

Han har ikke akkurat liknet en støvete Philip Marlowe, der han fosser fram gjennom landskapet, med høy Mercedes-faktor, nyklipt hår og motedresser fra herreekviperingens mest populære forretninger. Så hørte han da også med til den selvpleide Kripos-generasjonen som gikk under navnet «Poco Locoguttene.»

Den tidligere politietterforskeren lar ikke lyset stå under en bøtte, men brenner det fra minst to ender. Han er jålete nok til å la alle avisenes førstesider om hans person henge på kontoret, og han kritiserer politiet så høylytt og så ofte han bare kan.

Som etterforsker er han uredd og systematisk, og bak ham ligger dessuten noen suksesser. Som selvoppnevnt rikssynser har han vært mindre heldig, hans utspill under EU-kampen i 1994 fikk han bare kjeft for, selv om Thune endte på den siden som hadde flertall.

Thune tok norsk offentlighet med storm i 1992, da han oppklarte Anne Kristin-drapet på øya Fuerteventura. Året etter fant han, sammen med journalisten og seileren Ragnar Kvam jr., ei bortført Bodø-jente på Filippinene. Slikt vanket det pris som «Årets medmenneske» for, og den permitterte politimannen vendte aldri tilbake. Han ble heltids privat etterforsker og en flittig brukt foredragsholder. Det siste utførte han med vekslende hell og dyktighet, som etterforsker har han siden fått mange oppdrag.

Så mange at hans ene firma, med det kjekke navnet Thune Securities, laget på ideen om hvordan bedrifter skal avdekke kriminalitet og økonomisk utroskap, hadde en omsetning på 11 millioner kroner i fjor. Men også et underskudd på hele 7,3 millioner, kan Finansavisen fortelle. Etter Orklas innsprøyting av kapital i firmaet er det Jens P. Heyerdahl som bestemmer hvor arkivskapet skal stå.

Også i Thunes andre konsulentselskap, det mer hverdagslige Thune&Olsen, som Thune eier sammen med nok en ekspolitimann, Harald Olsen, er det bokført underskudd. Så den høyreiste og lysluggete valdrisen trenger snart en ny suksess. Ellers kommer han til å likne mer på Philip Marlowe enn han selv liker.