Detektivhistorien om Ida

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Boka «The Link – uncovering our earliest ancestor» beskriver historien om Ida-fossilet. Denne boka kom samtidig med den vitenskapelige artikkelen om dette fossilfunnet, og er et ledd i en heseblesende, men godt koreografert, presentasjon av funnet. Ida-fossilet har fått det vitenskapelige navnet Darwinius masillae, et navn som henspiller på Darwin, for å markere Darwins 200-årsjubileum, og at fossilet stammer fra det tyske Messel (i Lorsch-klosteret fra år 800) ikke langt fra Frankfurt. Bokas tittel, «The link» – henspiller på at dette fossilet, ifølge boka, har fylt et viktig hull i vår tidligere forståelse av menneskets utvikling: dette fossilet «vil forandre alt».

Boka «The Link» er definitivt leseverdig. Historien om menneskets forhistorie, arten Ida tilhørte og ikke minst fossilets vei til Oslo kan leses som rene detektivhistorien. Ida-fossilet er stjernen i denne detektivhistorien, et fossil av en art som levde for 47 millioner år siden. Dette er et fantastisk fossil (klart man blir betatt av dette fossilet, ikke minst når man vet at det er så gammelt som det er): vanligvis finner vi bare noen tenner fra så gamle fossil – her har vi hele skjelettet godt bevart på grunn av helt spesielle forhold i Messel-området. Det er et viktig fossil, ikke minst fordi det bekrefter det stamtreet for menneskets utvikling som finnes i lærebøker om emnet. Fossilfunnet er imidlertid ikke revolusjonerende: det vil ikke forandre noe avgjørende ved vår oppfatning av menneskets utviklingshistorie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer