Sri Lanka-terroren:

- Detonerte bomben i buffet-kø

Vitner beskriver de grufulle scenene etter de dødelige eksplosjonene i Sri Lanka.

KIRKEANGREP: Et dashbordkamera skal ha fanget opp eksplosjonen i St. Anthony kirken på Sri Lanka. 207 er drept, og over 450 skadd, melder The Guardian. Vis mer

Minst 207 mennesker er drept etter en rekke bombeangrep mot kirker og hoteller på Sri Lanka. Minst 27 av de drepte, skal være utlendinger. Ytterligere 450 er skadet.

Myndighetene på Sri Lanka beskriver angrepene som et koordinert terrorangrep.

Til sammen skal det være snakk om åtte ulike eksplosjoner på åtte ulike steder. Tre kirker, tre hoteller og et gjestehus var blant målene.

Nå begynner de første vitneskildringene å komme ut, etter at Sri Lanka har stengt ned sosiale medier og innført portforbud.

Sto i buffet-kø

Bombeangrepet som var rettet mot Cinnamon Grand Hotel, skjedde i restaurantområdet.

Da terroristen detonerte bomben, sto han i buffet-kø, ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Det var det komplette kaos. Det var 08.30 om morgenen og det var travelt. Han kom seg først i køen og detonerte bomben.

- Aske falt som snø

Den romersk-katolske kirka St. Anthony's Shrine, som ligger i hovedstaden Colombo, var etter alt å dømme det første åstedet for det koordinerte angrepet.

N. A. Sumanapala driver en butikk i nærheten av kirka, og løp inn for å hjelpe etter eksplosjonen, skriver New York Times.

- Det var en elv av blod. Aske falt som snø, sier han til avisa.

Inne i kirka var en mann ved navn Sylvester, som BBC har intervjuet. Han var til stede under gudstjenesten da eksplosjonen gikk av.

- Jeg hørte eksplosjonen, og så falt taket ned på oss. Vi tok med barna og løp ut bakdøra. Da jeg kom på sykehuset, så jeg svigerbroren min og hans sønn liggende på gulvet.

Like etter smalt det flere steder i Colombo, og andre steder i landet.

En av de tre kirkene som ble rammet av bombeangrepene, ligger i Batticaloa, på Sri Lankas østkyst.

Her ble minst 27 personer drept, og ifølge BBC skal barn være blant de drepte.

EKSPLOSJONER: Søndag morgen melder lokale medier på Sri Lanka at minst seks eksplosjoner har funnet sted i og rundt hovedstaden Colombo. Eksplosjonene har rammet tre kirker og tre hoteller, ifølge Sky News. Video: CNN Vis mer

- Komplett kaos

Professoren Kieran Arasaratnam bodde på hotellet Shangri-La i Colombo, et annet åsted for en eksplosjon. Her var restauranten i tredje etasje målet.

Han er fra Sri Lanka, men flyktet til Storbritannia for 30 år siden, og var på besøk til hjemlandet i jobbsammenheng. Til BBC forteller han at han la på sprang etter å ha hørt et smell.

- Alle begynte å få panikk. Det var det komplette kaos, sier Arasaratnam.

Han befant seg i 19. etasje da bomba gikk av, og løp ned til første etasje.

- Jeg så inn i rommet til høre for meg, og det var blod over alt, sier han.

Da han ble intervjuet av BBC, befant han seg i et oppholdsrom for evakuerte. Der kunne han «lukte blod overalt».

- Det er forferdelig å se barn bli båret vekk, dekket i blod. Jeg forlot Sri Lanka for 30 år siden som flyktning og hadde aldri trodd jeg kom til å se dette igjen.

I SRI LANKA: Svenske Ulrica Garcia Gomez (53) var på vei til hotellet Cinnamon Grand hvor den ene eksplosjonen skjedde for å spise. Video: Expressen Vis mer

- Grusomme scener

Økonomiminister Harsha de Silva beskriver på Twitter fryktelige scener på åstedene.

- Jeg så kroppsdeler strødd utover. Nødetatene er på flere steder med full kraft. Vi har fraktet flere personer til sykehus. Forhåpentligvis har vi reddet mange liv, skriver han.

President Maithripala Sirisena sier til Navamani Newspaper at han er sjokkert og trist over det som har skjedd.

- Etterforskere er iverksatt for å undersøke hvilken konspirasjon som ligger bak disse grusomme handlingene. Hold dere rolige og ikke bli lurt av rykter, sier presidenten.

Her rammet eksplosjonene

St. Anthony's Shrine: Den første meldinga kom angående en eksplosjon her. Bilder fra stedet viser store ødeleggelser på innsida. En myndighetsperson opplyser til The Guardian at minst 160 personer ble skadd i eksplosjonen i St. Anthonys-kirka. BBC skriver at minst 30 ble drept her.

Den romersk-katolske kirka, som ligger i hovedstaden Colombo, er en av de mest kjente i Sri Lanka, og er erklært som «nasjonal helligdom».

VAKT: Militæret på Sri Lanka holder vakt utenfor St. Anthony's Shrine tter eksplosjonen. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VAKT: Militæret på Sri Lanka holder vakt utenfor St. Anthony's Shrine tter eksplosjonen. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

St. Sebastians Church: BBC melder at minst 67 av de omkomne ble drept her. Bilder som kirka har lagt ut på Facebook, viser store skader på både materiell og mennesker.

«Det har vært et bombeangrep i kirka vår. Kom og hjelp om du har familiemedlemmer som er her», skriver kirka.

Den romersk-katolske kirka ligger i Negombo, like nord for hovedstaden.

Zion Church i Batticaloa: Minst 25 personer skal ha blitt drept i eksplosjonen i Batticaloa, som ligger øst i Sri Lanka. Det opplyser talsmann for sykehuset i byen, Kaneshlingam Kala, til Washington Post.

Tamil Guardians reporter var til stede på Batticaloa, og avisa skriver at det var flere barn blant de skadde. Bilder fra innsida viser eiendeler og møbler som ligger spredd rundt etter eksplosjonen.

Shangri La Hotel: Eksplosjonen skal ha oppstått i 3. etasje på det luksuriøse hotellet. Det er foreløpig uklart nøyaktig hvor mange som ble rammet av eksplosjonen her.

207 DREPTE: Minst 207 personer ble drept i de koordinerte bombenagrepene. Her er flere lik dekket til inne i St. Anthony's Shrine. Foto: AFP / NTB Scanpix
207 DREPTE: Minst 207 personer ble drept i de koordinerte bombenagrepene. Her er flere lik dekket til inne i St. Anthony's Shrine. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Cinnamon Grand Hotel: Hotellet opplyser på Twitter at eksplosjonen fant sted i restauranten i 1. etasje på hotellet. Stedet er nå sperret av for undersøkelser. BBC har snakket med Julian Emmanuel, som bodde på hotellet. Han sier at han ble vekket av eksplosjonen.

Kingsbury Hotel: Heller ikke her er det opplyst hvor mange som ble rammet. Det er også uklart hvor på hotellet eksplosjonen oppsto. Bilder etter eksplosjonen viser knuste vinduer, og vitner forteller BBC at ambulanser var raskt på stedet.

Gjestehus i Dehiwela: I 11-tida gikk det en eksplosjon i et gjestehus i området rundt Dehiwela Zoo, og dyrehagen skal være stengt som følge av eksplosjonen. Talsperson Sumith Atapattu i militæret sier til Sky News at minst to personer ble drept her.

Sted i Dematagoda: Ikke lenge etter meldinga om den sjuende eksplosjonen, melder AFP om enda en i bydelen Dematagoda i Colombo. Dette skal ha vært en selvmordsbombe. The Guardian skriver at tre politibetjenter mistet livet da bomba gikk av. Dette var under en politiaksjon på jakt etter gjerningsmennene.