PROTESTERTE: Flere protesterte i dag utenfor rettssalen der det ble slått fast at Detroit får konkursbeskyttelse fra sine kreditorer. Samtidig kan også byen kutte i pensjoner. Foto: Bill Pugliano/Getty Images/AFP
PROTESTERTE: Flere protesterte i dag utenfor rettssalen der det ble slått fast at Detroit får konkursbeskyttelse fra sine kreditorer. Samtidig kan også byen kutte i pensjoner. Foto: Bill Pugliano/Getty Images/AFPVis mer

Detroit kan kutte i pensjonsutbetalinger for å komme seg ut av konkursen

Detroit får hjelpende hånd. - Dette blir smertefullt, sier ordføreren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 18. juli i år begjærte den amerikanske storbyen Detroit seg konkurs.

I dag slo en føderal domstol fast at Detroit får konkursbeskyttelse fra sine kreditorer i det som er den største amerikanske offentlige konkursen noen gang, skriver nyhetsbyrået Reuters.

For å betjene byens enorme gjeld, har de også fått tillatelse til å kutte i pensjonsutbetalinger.

Skylder 110 milliarder Byen har en gjeld på over 110 milliarder kroner og konkursdommer Steven Rhodes sa i dag at Detroit skal beskyttes fra sine kreditorer. Ifølge Wall Street Journal var det urealistisk at Detroit skulle klare å komme til enighet med de 100 000 kreditorene som byen skylder penger.

Detroit klarer ikke å betjene den enorme gjelden, og legger nå opp en plan for å få byen ut av konkurs mot slutten av 2014.

Ordfører i Detroit, Dave Bing, måtte svare for mye etter at kjennelsen ble kjent i dag.

- Det kommer til å bli smertefullt for folk. Det kommer til å være harde forhandlinger famover, men byen er nødt til å komme seg ut av konkurstilstanden, sa Bing, ifølge Dailyjournal.

Kan kutte pensjoner Denne planen innebærer også kutt i pensjonsutbetalinger til offentlige ansatte. Ifølge BBC utgjør pensjonsutbetalinger halvparten av byens gjeld.

Fagforeninger for politimenn, brannmenn og pensjonistene selv har i lengre tid kjempet innbitt mot at Detroit skal kunne kutte i pensjonsutbetalinger.

Flere protesterte i dag også utenfor rettsbygningen der byen fikk innvilget konkursbeskyttelsen.

Grunnloven i delstaten Michigan forbyr kutt i offentlige pensjoner. Men den amerikanske grunnloven sier at det kan gjøres unntak ved konkurstilfeller. Konkursdommer Steven Rhodes slo fast at føderal lovgivning trumfet lovene i delstaten Michigan, og åpnet derfor dørene for Detroit til å gjøre kutt i pensjonene.

Det er ventet at fagforeninger vil anke denne kjennelsen.

- Mest miserabel Den tidligere bil- og industrihovedstaden i USA har lenge følt den enorme gjelden på kroppen.

I bykjernen er det anslagsvis bare 40 prosent av trafikklysene som virker, mens det ifølge lokale medier er 150 000 boliger lagt ut for salg, skriver NTB.

Ifølge Forbes er Detroit nå den nest mest miserable byen å bo i - i hele USA etter tiår i en nedadgående spiral. For to år siden kalte de den for «håpets by».

I 1950 bodde 1,8 millioner mennesker i Detroit. I dag er innbyggertallet 685 000.

SMERTEFULLT: Detroit-ordfører Dave Bing forstår at det blir tøffe tak etter den største amerikanske offentlige konkursen noen gang. Foto: AP Photo / Paul Sancya
SMERTEFULLT: Detroit-ordfører Dave Bing forstår at det blir tøffe tak etter den største amerikanske offentlige konkursen noen gang. Foto: AP Photo / Paul Sancya Vis mer