- Detroit skylder 120 milliarder kroner

Det amerikanske storbyen begjærer seg konkurs.

SPØKELSESBY: Store deler av den tidligere så blomstrende storbyen Detroit er nærmest en spøkelsesby. Fra 1950 er folketallet redusert fra 1,8 millioner til bare 685 000 i dag. Foto: REUTERS/Rebecca Cook/Files
SPØKELSESBY: Store deler av den tidligere så blomstrende storbyen Detroit er nærmest en spøkelsesby. Fra 1950 er folketallet redusert fra 1,8 millioner til bare 685 000 i dag. Foto: REUTERS/Rebecca Cook/FilesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Den langsiktige gjelda er på mer enn 14 milliarder dollar (om lag 84 milliarder kroner) og kan være på så mye som 20 milliarder dollar (om lag 120 milliarder kroner), opplyste den utsendte krisemanageren fra delstaten Michigan, Kevyn Orr, til pressen etter at han hadde levert inn Detroits konkursbegjæring torsdag.

- Vi har en flott by, men en by som har gått nedoverbakke de siste 60 åra, legger Orr til.

Han har jobbet med gjeldssituasjonen i den fordums blomstrende bilbyen siden mars. Detroit var i sin tid USAs fjerde største by, men med kollaps i bilindustrien har folk rømt byen. I 1950 bodde 1,8 millioner mennesker i Detroit. I dag er innbyggertallet 685 000.

100 000 kreditorer Likevel er Detroit fortsatt den største byen i amerikansk historie som begjærer seg konkurs med en gjeld til anslagsvis 100 000 forskjellige kreditorer.

Nå er amerikansk bilindustri på frammarsj igjen, men de har flyttet sine fabrikker utenfor bygrensene. Det samme har store deler av middelklassen med sine skattepenger gjort. Tilbake står forlatte nabolag og tomme fabrikklokaler.

- Innbyggerne i Detroit fortjener en klar vei ut av syklusen med stadig reduserte tjenester, skriver guvernør Rick Snyder i et brev vedlagt konkursbegjæringen.

Han opplyser at byen de siste månedene har vært nødt til å få støtte fra delstatsmyndighetene for å betale lønninger for sine 10 000 ansatte.

- Mest miserabel Inntil videre garanterer myndighetene i Detroit at de skal opprettholde dagens tjenestenivå.

De må samtidig forberede seg på en hard kamp med fagforeningene til de offentlig ansatte som mener myndighetene ikke bare kan snu ryggen til de lønns- og pensjonsforpliktelsene de har inngått ved å begjære seg konkurs.

Ifølge Forbes er Detroit nå den nest mest miserable byen å bo i - i hele USA etter tiår i en nedadgående spiral. For to år siden kalte de den for «håpets by».

De siste tre årene har boligprisene sunket med 54 prosent, dermed topper de landets liste over boligprisfall.

TIL KONKURSRETTEN: Detroit-ordfører Dave Bing (t.v.) og utsendt krisemanager fra delstaten Michigan, Kevyn Orr, mener byen ikke har noe annet valg enn å erklære seg konkurs. Foto: AP Photo/Paul Sancya
TIL KONKURSRETTEN: Detroit-ordfører Dave Bing (t.v.) og utsendt krisemanager fra delstaten Michigan, Kevyn Orr, mener byen ikke har noe annet valg enn å erklære seg konkurs. Foto: AP Photo/Paul Sancya Vis mer