SPENNEDE FUNN:  Chalachew Seyoum fant fossilet. Han er student ved Arizona State University. Funnet ble publisert i tidsskriftet Sciece onsdag. Foto: Brian Villmoare / AFP / NTB Scanpix
SPENNEDE FUNN: Chalachew Seyoum fant fossilet. Han er student ved Arizona State University. Funnet ble publisert i tidsskriftet Sciece onsdag. Foto: Brian Villmoare / AFP / NTB ScanpixVis mer

Dette 2,8 millioner år gamle kjevebeinet endrer historien om menneskene

Det eldste fossilet av Homo-slekten som er funnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et kjevebein funnet i Afar-regionen i Etiopia, er det hittil eldste funnet av fossil fra Homo-slekten - slekten som til slutt endte med Homo sapiens, som det finnes sju milliarder av i dag.

Det melder The Guardian.

Forskyver menneskets historie
Funnet av kjevebeinet fra underkjeven, med fem tenner, er bare seks mil unna der «Lucy» ble funnet. Lucy er eldre, men tilhører ikke Homo-slekten, men er en utgave av Australopithecus afarensis. Disse beinrestene er 400 000 år eldre enn de hittil eldste funnene av Homo-arten.

Dermed forskyves historien tilsvarende bakover. Det vil si at det sannsynligvis er 2,8 millioner år siden utviklingen av hjernen førte til at de tidlige Homo-slektene begynte å bruke verktøy, og å bruke hodet og ikke kroppen til å løse problemer.

Det er forskere fra University of Arizona i USA som står bak funnet. De har publisert resultatet i tidsskriftet Science.

Egen art?
- Dette er den første Homo-utgaven. Den markerer med all sannsynlighet en stor utvikling, sier Brian Villmoare ved University of Nevada til the Guardian.

Den andre arten som fantes på den tiden hadde større kjeve og tenner og mindre hjerne. Mennesket utviklet seg med motsatt sammensetning.

Funnet er for lite til at de kan si noe om det er en egen art før Homo habilis eller bare en tidlig utgave av Homo habilis. Men det belyser perioden mellom for tre og to millioner år siden, da mennesket utviklet seg fra apeliknende vesner.

HER FANT DE FOSSILENE: Dr. Chris Campisano (ASU) jobber med utgravninger i Ledi-Geraru.området.  Foto: J Ramon Arrowsmith / Arizona State University / Reuters / NTB Scanpix
HER FANT DE FOSSILENE: Dr. Chris Campisano (ASU) jobber med utgravninger i Ledi-Geraru.området. Foto: J Ramon Arrowsmith / Arizona State University / Reuters / NTB Scanpix Vis mer