Gjenåpningen av Norge:

Dette anbefaler hun nå

Både smittetall og antallet nye innleggelser går riktig vei, mener FHI, som nå mener Norge er klare til å ta neste steg i gjenåpningsplanen «om ikke altfor lenge».

FHI: Line Vold, avdelingsleder ved FHI, sier de har anbefalt regjeringen å gå videre til neste steg i gjenåpningsplanen. Foto: Signe Elise Morthen Stenersen. Reporter: Marthe S. Lien / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.38% Første dose: 78.23%

- Vi vil nok anbefale regjeringen å gå til neste trinn, så blir det opp til dem når de vil gjøre det og om det vil gjøre det, sier avdelingsleder Line Vold i FHI til Dagbladet.

Mandag sendte helseminister Bent Høie et brev til kommunene, der han ber dem være klare til overgangen til en normal hverdag med økt beredskap fra førstkommende fredag. Dette trinnet i gjenåpningsplanen vil føre til at de fleste nasjonale reglene vil opphøre.

Høie sier samtidig at det ikke er fastsatt noen gjenåpningsdato, men at overgangen kan skje på kort varsel. Dersom kommunene har behov for lokale forskrifter når de nasjonale tiltakene opphører, må de imidlertid være klare, sier Høie i brevet.

- Kan det være snakk om gjenåpning denne uka?

- Det kan jeg ikke si noe om. Det er det ikke jeg som bestemmer. Det er opp til regjeringen, sier Vold.

KLAR FOR NESTE STEG: Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet mener tida nå er inne for å anbefale neste steg i gjenåpningsplanen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KLAR FOR NESTE STEG: Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet mener tida nå er inne for å anbefale neste steg i gjenåpningsplanen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Men hvor lenge kan man holde på dagens tiltak før det ikke er forholdsmessig lenger?

- Det er det som er det store spørsmålet nå. Nå er vi inne i en god utvikling, og da er det klart at man må se på byrden av de tiltakene vi har igjen, og gjøre en vurdering rundt det med tanke på om man skal gå til videre gjenåpning.

- Veldig positivt utvikling

For tallene FHI kunne presenterte for forrige uke viser at ting nå går riktig vei i Norge: Antallet smittetilfeller gikk ned med 33 prosent fra uka før, samtidig som antallet nye innleggelser i sykehus også dalte.

- Vaksinasjonsdekningen går også langsomt oppover, så samlet sett er vi inne i en veldig positiv utvikling nå, mener Vold.

Onsdag har 90 prosent av befolkningen over 16 år fått første vaksinedose, mens 81 prosent er fullvaksinert. For personer over 18 år er andelen fullvaksinerte 83 prosent.

TETT: Valgvakene og journalister har fått mye kritikk for å stått for tett på valgdagen. Kultursektoren mener de lider unødvendig under strenge restriksjoner. Nå svarer helse- og omsorgsminister Bent Høie. Video: Christian Fjermeros. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Ikke lenge til

Helseminister Bent Høie varslet allerede forrige uke at Norge nærmer seg riktig tidspunkt for gjenåpning med stormskritt.

- Vi mener at vi kan komme dit at vi går over til en normal hverdag med beredskap i løpet av september, så det er de nærmeste dagene og ukene som vil avgjøre. Men vi er inne i en positiv utvikling, så sånn det ser ut nå trenger det ikke å være veldig lenge til, sa Høie til Dagbladet.

Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI sa tirsdag til VG at tida nå er inne for å se på coronaviruset mer som en av flere luftveissykdommer med sesongvariasjon.

- Betyr det at coronaviruset nå ikke er farlig lenger?

- Epidemien er mindre alvorlig nå. Vi har tatt brodden av pandemien med vaksinene, så det er mer naturlig å sammenlikne coronaviruset med andre sirkulerende luftveisvirus som vi kjenner bedre, som for eksempel influensa, svarer Vold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer