«Dette angår oss alle»

Røde Kors-president Thorvald Stoltenberg er rystet over rasistdrapet på Benjamin Hermansen (15). - Drapet er et alvorlig varsku. Dette angår oss alle, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå vil han ha med alle i et rådslag om hva som kan og må gjøres for å stanse volden.

- Jeg trodde virkelig vi hadde lagt dette bak oss. Drapet er et alvorlig varsku. Nå gjelder det å ikke overlate dette bare til politiet og myndighetene, sier Norges tidligere utenriksminister til Dagbladet.

Da Stoltenberg og generalsekretær Sven Mollekleiv i Røde Kors traff hverandre lørdag, dagen etter det meningsløse knivdrapet på Holmlia, var det én tanke som opptok dem begge: Hva gjør vi nå?

Svaret kom raskt. Røde Kors vil invitere alle bevegelser og organisasjoner til et bredt forebyggende arbeid mot vold. Stoltenberg vil ha med Kirken, muslimske miljøer og idrettsorganisasjoner.

Bare ved å jobbe side om side med politiet, statlige myndigheter, bydeler og kommuner mener Røde Kors-presidenten vi kan lykkes i kampen mot volden.

300000 håndtrykk

- Ingen typer ungdomsgjenger holder til bare i ett område. I Oslo ferdes de på tvers av bydelsgrensene. Nå vil vi hjelpe til å samordne et bredt forebyggende arbeid, sier Stoltenberg.

Som Røde Kors-president har Stoltenberg ansvar for «Stopp Volden»-kampanjen som ble lansert i 1995. Dagbladet satte søkelys på volden og voldens ofre gjennom en serie artikler.

I 1998 overtok Røde Kors ansvaret for kampanjen. I dag er 300000 håndtrykk festet på plakater, T-skjorter og veggtepper med ett budskap: Stopp volden. Det var ikke nok til å hindre det brutale knivdrapet på Benjamin natt til lørdag.

- Det som har skjedd på Holmlia, viser at vi ikke har gjort nok. Drapet forteller at vi har store utfordringer når det gjelder å forebygge voldsbruk, sier Stoltenberg, som er overbevist om at vold kan bekjempes.

Ikke hevn

- Det gir meg håp at det er et relativt begrenset antall ungdommer som vil bruke vold. Det betyr at det er mulig å rette enkelttiltak mot personene i faresonen. Nå er det viktig å få stanset denne utviklingen.

Stoltenberg vil ikke legge fram konkrete forslag til tiltak ennå. Gruppene som inviteres til det forebyggende arbeidet, må avgjøre om eksisterende tilbud som fungerer bra, skal styrkes, eller om nye tiltak bør iverksettes.

Stoltenberg advarer mot hevntanker mot gjerningsmennene og nynazistiske miljøer.

- Vi må ikke bygge opp under hat og hevnlyst. Tankene kommer, det er naturlig. Men når de først er der, må vi stoppe dem gjennom en forståelse av at hevn bringer oss inn i en ond sirkel. En av de viktigste, akutte oppgavene nå er å hindre hevnmentalitet.

Stoltenberg trekker fram gatemekling, konfliktråd på gateplan og nøytrale møtesteder for ungdom i faresonen som gode forebyggende midler i voldsbekjempelsen.

- Jeg blir glad når jeg hører at mange av de som jobber med disse ungdommene, er på fornavn med dem. Personlig kontakt er viktig, presiserer Stoltenberg.

En av de vanskeligste utfordringene mener han er å endre holdninger. Han frykter nordmenn lett blir blaserte i det stadig mer altomspennende nyhetsbildet.

- Den ene voldssaken avløser den andre, og innen neste dag er gårsdagens voldshandlinger glemt. Men dette drapet må vi ikke glemme, sier han og fortsetter:

- Vi nordmenn må ikke tro at volden ikke angår oss. Vi må bli mer opptatt av holdninger i samfunnet. Dette skal våre barn og barnebarn leve med. Og vi vil ikke ha det! insisterer Stoltenberg, og trekker fram følgende negative tendens:

- Jeg tror omsorgen er svekket i samfunnet vårt. Folk er mindre opptatt av sin neste og mer av seg selv. Det må vi motarbeide, sier han og fortsetter:

- Det var fellesfølelsen som brakte Norge til å bli det velstående samfunnet vi er i dag, og som bygde opp landet etter krigen. Det er nettopp denne holdningen vi nå må styrke. 27. januar: Mann skutt i foten i Moss.26. januar: Benjamin Hermansen(15) knivdrept på Holmlia i Oslo. Fem nynazister siktet for drapet. 21. januar: Mann skutt i foten med pistol i Mosjøen. 19. januar: Tre unge menn skutt på Stovner i Oslo, en av dem kritisk såret. En mann foreløpig fengslet i saken.19. januar: En 23-årig mann knivstukket ved Veitvet T-banestasjoni Oslo. Politiet mener å vite identiteten til gjerningsmannen.13. januar: 39-årig mann kvinstukket ved Grieghallen i Bergen. En mann pågrepet.10. januar: En 13 år gammel gutt sparket rett ned av en voksen mann utenfor T-banestasjonen på Stovner. 8. januar: 27-årig mann av pakistank opprinnelse skutt ned og drept i det man antar er et oppgjør mellom A- og B-gjengen i Oslo. I det samme opgjøret ble en 21 år gammel mann alvorlig knivstukket. Åtte pågrepne.4. januar: En 41 år gammel mann alvorlig skadd etter at han ble knivstukket flere ganger i nakken i Bergen. 31. desember 2000: En 19-åring av etiopisk opprinnelse overfalt av fire nynazister i Kristiansand.22. desember: 84 år gammel kvinne overfalt og ranet av to menn i Bærum. Hun ble slått og bundet slik at hun ble liggende hjelpeløs i sitt hjem i om lag en time. En mann er pågrepet.23. desember: 22-åring ble funnet ille tilredt etter et slagsmål i Stavanger. Fem personer er pågrepet.22. desember: To menn på 19 og 21 år ble skadd i et knivslagsmål i Kristiansand.20. desember: 10 jenter på grepet på Stovner, etter gjentatte tilfeller av trakassering og vold mot jevnaldrende jenter.17. desember: En 15-åring ble kidnappet og kjørt ut i skogen i Lommedalen i Bærum og banket opp. Fire gutter er pågrepet.13. desember: En 17-årig gutt ble skadd av flere knivstikk under et gjengoppgjør i Oslo onsdag kveld. Minst 15 ungdommer var involvert i slagsmålet. 12. desember: En 76 år gammel mann i Tønsberg gikk løs på en 60 år gammel nabo med hammer. 60-åringen ble sendt til sykehus, men ble ikke alvorlig skadd.10. desember: En mann stukket med kniv i låret i Oslo sentrum. 10. desemenber: Slåsskamp utenfor en nattklubb i Oslo. En mann kjørt til legevakta. 10. desember: En mann kjørt til sykehus med alvorlige hodeskader etter å ha blitt slått ned i Pilestredet i Oslo. 9. desember: Kvinne stakk ned en 27 år gammel mann med kniv på Storo i Oslo. 9. desember: En mann av utenlandsk opprinnelse knivstukket på Storo. Seks personer mellom 19 og 22 år fra det høyreekstreme miljøet er siktet.

8. desember: En 21 år gammel mann knivstukket i Tønsberg. To pågrepet.