- Dette angrepet er ekstraordinært både på grunn av størrelse og sted

Erdogan lover hevn, eksperter er bekymret for økt frykt og polarisering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 28 mennesker er drept, og rundt 60 skadd etter en eksplosjon i sentrum av Tyrkias hovedstad Ankara i kveld.

Tyrkiske sikkerhetskilder har allerede gått ut og sagt at mye tyder på at den kurdiske geriljagruppa PKK står bak. Det prokurdiske partiet har kjempet mot den tyrkiske staten siden 1984.

De siste to månedene har titusener av mennesker blitt fordrevet som følge av den tyrkiske militæroffensiven mot PKK. Ifølge militæret er 850 PKK-krigere drept siden desember, men opplysningene er ikke bekreftet, og PKK hevder at langt færre er drept.

Myndighetene har ennå ikke kommet med noen offisiell uttalelse om hvem de mener står bak angrepet, men omtaler det som terror. President Recep Tayyip Erdogan lover å hevne angrepet, skriver AFP.

- Ekstraordinært Bomba var rettet mot en buss som fraktet militærpersonell. Bussen ventet på grønt lys i et trafikkryss da det smalt, og en stor brann etterfulgte eksplosjonen. 

- Om PKK står bak, er det lenge siden det har vært et slikt angrep fra dem, sier Tyrkia-ekspert Siri Neset, prosjekttilknyttet forsker ved Christian Michelsens Institutt, til Dagbladet.

Hun peker på at angrepet skjedde midt i Ankara.

- Angrepet skaper en oppsving i frykten som ligger latent i det tyrkiske samfunnet, og det kan lett skape ytterligere polarisering i Tyrkia. Dette på toppen av problemene med flyktninger og IS-grupperingene innad i Syria, sier hun.

28 DREPT: Minst 28 mennesker ble drept og rundt 60 skadd etter at en bombe gikk av ved en buss som fraktet militært personell i sentrum av Tyrkias hovedstad Ankara. Foto:  EPA / NTB scanpix
28 DREPT: Minst 28 mennesker ble drept og rundt 60 skadd etter at en bombe gikk av ved en buss som fraktet militært personell i sentrum av Tyrkias hovedstad Ankara. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer

- Dette angrepet er ekstraordinært både på grunn av størrelse og sted, sier Einar Wigen, postdoktor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo.

Offensiven fra det tyrkiske militæret mot PKK har foregått sørøst i landet, og PKK har opp gjennom forsøkt å ramme tyrkiske politi- og militærmål. Det er innført portforbud i flere av byene der det pågår kamper mellom regjeringsstyrker og PKK.

Samtidig har Tyrkia gått til gjentatte angrep på YPG, som tilhører det syrisk-kurdiske partiet PYD - PKKs søsterparti. YPG har erobret store områder nord i Syria og kontrollerer nå nesten hele grensa mot Tyrkia.

- Jeg tror dette er et svar på offensiven regjeringen har satt i gang mot de syrisk-kurdiske gruppene i Syria. Tyrkia frykter nok at de skal få for mye fotfeste rundt Tyrkias grenser og etablere et kurdisk område der, sier Neset. 

Hevnmotiv Verken Neset eller Wigen er overrasket over at Erdogan er raskt ute og lover hevn 

- Jeg vet ikke hvem som står bak, men jeg tror tyrkiske myndigheter og offentligheten vil komme til konklusjonen om at det er PKKs verk. Erdogan pleier å love hevn, og jeg tror det kommer signaler om å slå hardt ned på PKK allerede i morgen. Dessuten er jeg bekymret for en lynsjekampanje mot kurdere i Tyrkia, sier Wigen.   


Så langt har PKK primært angrepet kolonner og militærforlegninger øst i landet. Det nye angrepet i Ankara, kombinert med portforbud, kampanjen mot PKK og offensiven mot PYD og YPG i Syria, tror Wigen fører til en videre spent og polarisert situasjon i Tyrkia. 

Neset omtaler dagens angrep som nedslående nyheter for Tyrkia. Da Erdogans parti AKP vant valget i november i fjor, gikk de til valg på orden. Siden har det bare virket å gå i retning av mer kaos.

- Regjeringen gjør det heller ikke bedre med den flammende retorikken fra Erdogan. Han har også snudd seg mer mot nasjonalistiske grupper, og mange mener det kan være en del av forklaringen på det forverrede forholdet til PKK. På tross av den spente situasjonen i Tyrkia, vil jeg ikke fraråde nordmenn å reise til Tyrkia. Men man må selvfølgelig følge situasjonen tett og rådene fra US, sier Neset. 

Statsminister Ahmet Davutoglu kunngjorde kort tid etter at han avlyser en planlagt reise til Brussel seinere onsdag kveld som følge av bombeangrepet. Også president Recep Tayyip Erdogans skal ha avlyst en planglagt reise til Aserbajdsjan.