Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette angrepet på meg viser hva slags metoder Norge bruker

Dagbladet fulgte Khalid Skahs pressekonferanse direkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RABAT/OSLO (Dagbladet): Khalid Skah møter i dag pressen, for å vise hvor fornøyde barna han har med norske Anne Cecilie Hopstock var, mens de bodde hos ham i Marokko.

- Jeg vil presentere mer enn tusen bilder av meg og mine barn for å kaste lys over vårt «dårlige» forhold, har Skah på forhånd annonsert.

Dagbladet har fått se noen av bildene. De viser barna som svømmer, spiller gitar, er på ferie, leker, er hjemme og leker. På en plakat står det skrevet «de rasistiske løgnene fra norske myndigheter». Barna flyktet sammen med Hopstock fra Marokko til Norge for to uker siden.

Dagbladet er til stede på pressekonferansen nå. Artikkelen oppdateres. Trykk F5.

Journalistene har fått hver sine pressemappe med forskjellige dokumenter. Denne inneholder skilsmissepapirer, barnas karakterer, som ser ut til å være bare a'er og b'er, og et papir angående at Khalid Skah ble pågrepet av politiet.

Bortfører barna
- Den norske demokratiske regjeringen bortfører barna, hevder Skah.

- Jeg er her for å fortelle sannheten. Barna mine har levd et godt liv i marokko, sier Khalid Skah til de frammøtte journalistene.

Skah vil gi et overblikk, og sier han vil vise hvordan Norges ambassade i Rabat bortførte barna.

- 13. juli bortførte ambassaden barna fra mitt hus, sier Skah.

- Barna mine er ulovlig holdt unna meg. Andre har tatt seg til rette, og bestemt skjebnen til to marokkanske barn. Jeg lurer på hva som er ideen bak det hele, og ønsker å benytte denne anledningen til å ta avstand fra oppførselen til den norske ambassadøren.

- Handlingen er umoralsk, og ambassaden har brutt alle regler.

- Den norske ambassadøren vil ikke respektere loven, og har uten skrupler orkestrert kidnappingen til de to barna. De har ikke tenkt på konsekvensene dette får for familien, og har kommet med en rekke motstridende uttalelser.

- Ambassadøren har på alle måter prøvd å ta barna vekk fra meg. Ambassadøren har tatt seg inn i huset mitt uten lov, og fjernet barna - uten å spørre hva de ønsker.

- Jeg vil takke alle marokkanere som har støttet meg, erklærer Skah, som ønsker å snakke engelsk, heller enn arabisk.

1920 norsk tid noterer reporterne seg ned på en liste over spørsmålsstillere. Han ber reporterne om å oppføre seg, og vise respekt.

Spørsmålene
- Hva er hovedmotivasjonen bak konflikten? Hvorfor ble kona di med deg til Marokko, spør en journalist.

- Tror du at du når du gifter deg vet hva som kan skje? Det er helt vanlig med små eller større konflikter i parforhold. Og til slutt klarte vi ikke å avgjøre det hele sammen, og besluttet å ta det til retten. Både for barnas skyld, og av andre grunner. Hvorvidt du gifter deg med en utlending eller en av samme nasjonalitet er ikke så stor forskjell. Det er mange gode eksempler på at det fungerer, og det er jo også vanlig å ta kontakt med folk av annen nasjonalitet, sier Skah.

- Etter at jeg gjorde unna karrieren grunnet skade, valgte hun å bli med meg til Marokko. Alle tar sine egne valg, sier han.

- Hva er de neste skrittene du vil ta for å få omsorgsrett og få tilbake barna? Ønsker du å gjøre noe mot den norske ambassaden, siden du anklager dem for å ta fra deg barna, spør journalist nummer to.

BILDER: Skah vil vise at barna var fornøyd den tiden de bodde hos ham. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
BILDER: Skah vil vise at barna var fornøyd den tiden de bodde hos ham. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

- Jeg skal nå ta det til en internasjonal domstol, siden Norge ikke respekterer marokkansk lov. Ambassadøren har gått ulovlig inn i denne familien. Dette er egentlig en sak mellom mann og kone, som har blitt til en diplomatisk og juridisk sak, takket være Norges inntreden. Barna fulgte i mine fotspor da de var små. Forholdet mellom min ekskone og meg begynte å surne da vi diskuterte en eiendomshandel på slutten av 1990-tallet. Det handler om tillit. Jeg fant ut at et hus vi skulle kjøpe sto registrert på min kone, og det er et brudd på tillitsforholdet mellom mann og kone.

- Har du noe bevis mot den norske ambassaden, siden du anklager dem for å jobbe med mafiaen?

- Jeg har uttalelser fra rektoren på skolen barna har gått på, og har reist til skolen og sett med mine egne øyne hvordan barna har det. Saken er enda på et tidlig stadium. 21. juni brøt norske kommandosoldater fra ambassaden seg inn i huset mitt på ulovlig vis. De bar våpen. Dette angrepet på mitt hus og min eiendom viser hva slags metoder Norge bruker. Min ekskone visste om dette.

- Norge har tatt diverse steg for å presse meg. De har ingen arrestordre eller ransakingsordre, og jeg forlot Norge på lovlig vis, understreker Skah.

- Dette er bare noen av argumentene som beviser at jeg ulovlig har blitt fratatt barna mine. Jeg har vist alle nødvendige dokumenter til marokkanske myndigheter.

- Denne saken er ikke slutt, og det vil bli mange slag i kampen for at jeg skal få tilbake barna mine. Jeg er overrasket over at et såkalt demokrati som Norge har tatt slike metoder i bruk. Den marokkanske retten har full rett til å bestemme i slike tilfeller, og det er skammelig at ikke Norge tar hensyn til dette. Jeg har tatt de nødvendige skritt, som jeg er i min fulle rett til.
Jeg er den eneste som er skikket til å ta vare på disse barna. Noe annet ville være kriminelt. Barna har sterkest tilknytning til Marokko, og denne saken hører hjemme i Marokko, mener Skah.

- Jeg holder til Marokko på grunn av yrket mitt, og det må de norske myndighetene skjønne. Det norske rettsvesenet er diskriminerende, rett og slett. Ransakingsordre som er utstett er diskrimerende, og utstett for å sette press på meg. Jeg vil ransake den norske ambassadørboligen, på grunn av forbrytelsen som han har begått, sier den tidligere toppidrettsutøveren.

- Dette er svært, svært skadelig for Norges ansikt utad. En ransakelsesordre som Interpol har utstett viser uttalelser fra barna som er ganske annerledes enn det som er sannheten. Barna gav mange utspill, og har fortalt aviser og i rettssaker flere ganger at de vil bo hos sin far.

- Stemmer det at barna ikke er fornøyd med sin mor?

- Barna har bestemt seg for å bo hos sin far, og ikke sin mor. Jeg viser nå min datters deklarasjon som sier at hun vil bo hos meg. Hun ønsker å bo hos meg, og det er en endelig avgjørelse. Det gagner ikke barna å involvere dem i meg og min ekskones krangel, jeg er redd for dem og frykter for deres fremtid.

En marokkansk reporter spør om hva Skah mener om marokkanske medier, og inntrykket av Norge.

- Norge prøver å skjule alt med diplomatisk prat. Men mange ulovlige tiltak ble gjort av ambassaden for å bortføre mine barn. Dette er et lovbrudd, som er straffbart etter både norsk og marokkansk lov. Marokkansk presse har støttet meg, og dette er et lovbrudd som alle må ta avstand fra.

- Hvilke konkrete skritt ønsker du å ta, spør Dagbladets reporter Øistein Norum Monsen.

- Jeg vil kontakte menneskerettighetsorganisasjoner, og skaffe all tilgjengelig informasjon og alle bevis som trengs. Min side av saken vil bli hørt internasjonalt, som den også har vært i Marokko. Jeg vil være sterk i min kamp for å få tilbake barna mine. Jeg vil kjempe for rettighetene som er gitt meg via lov, og dette er til barnas beste. Jeg tror at bildene i seg selv viser sannheten, og at de taler for seg selv. Bare se!

Skah høres irritert ut.

- Dette er barn som gjør det skarpt på skolen, og trives i det miljøet de lever i. De snakker stadig vekk om forhold her i Marokko, engasjerer seg, og det er fantastisk for en far å kunne ta vare på barna sine. Dette er en konspirasjon fra Norge for å skjule forbrytelsen landet har begått.

- Hvordan klarte ambassadøren å bortføre dine barn fra innsiden av Marokko, spør en journalist.

- Dette var et verk orkestrert av min ekskone og ambassadøren. Se på bildene! De viser hvor bra barna har det, og hvor god helse de har og hvordan de nyter livet her nede. Jeg har fortsatt ikke fått dommen som sier at barna skal være hos sin mor.

En marokkansk journalist beklager det som har skjedd, og beklager at Skah har havnet i en slik situasjon.

DEKORASJONER: Khalid Skah har forberedt seg godt til møtet med pressen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET
DEKORASJONER: Khalid Skah har forberedt seg godt til møtet med pressen. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET Vis mer

- Barnas hjem er i Marokko, understreker Skah.

- Ambassadøren har utført en horribel handling.

- Er dette en kulturkollisjon mellom tradisjonell og moderne utdanning?

- Moren deres ønsker at de skal utdannes på en «moderne» måte, men jeg tror ikke det er noen tvil om at jeg ønsker det beste for barna. Jeg gir dem en god oppdragelse. De har mange venner. Jeg ønsker ikke på noen måte å iverksette noen konflikt. Jeg er barnas far, og ønsker å oppdra dem. Norsk rett går vanligvis i favør av barnas mor, men det er motsetninger mellom norsk og den marokkanske rett.

- Norske myndigheter hevder at jeg krevde min ekskone for 800 000 kroner, men dette handler ikke om penger. Min ekskone er bare ute etter penger. Hvis far og mor er glade i barna, vil de finne ut av foreldreretten til barna. uheldigvis ville ikke moren finne en minnelig løsning. Hun lager bare problemer og vil bare ha penger for denne saken og avslutte den.

- Hvordan var forholdet til ambassadøren før denne episoden inntraff?

- Det har vært et anspent forhold til ambassadøren helt fra starten. Han kunne komme til huset mitt og avlegge uanmeldte besøk. Jeg visste om krangelen da jeg møtte ham på skolen med mine barn. Da ville han ta seg inn på skolen. Jeg er overbevist om at hensikten med disse var å bortføre barna mine. Jeg ønsker å ha gode forhold til alle nordmenn, og alle norske ambassadører, og har tradisjonelt også hatt det. Men med denne (Bjørn Blokhus, journ. anm) har det ikke vært slik. Jeg er redd for hva slags skjebne som venter barna, erklærer Skah.

- Dette er egentlig en familietragedie; nå har det blitt et diplomatisk anliggende mellom Norge og Marokko. Jeg vet at den norske regjeringen er troendes til å legge skylden på meg for dette. Men dette er en personlig sak.

- Hvordan hadde du det mentalt etter at barna dine ble fratatt deg?

- Det er elementære menneskerettigheter det er snakk om, og det tæret på meg psykologisk, det er det ingen tvil om. Jeg kan ikke finne ro før jeg har barna mine hos meg. Når man bruker barna som et redskap for å skjule en kriminell handling, og forsøker å sverte meg, viser det at den norske regjeringen ikke har moral.

2019 norsk tid er pressekonferansen over. Skah takker de frammøtte, og sier han ønsker å møte dem ved en roligere og senere anledning.

Få minutter etter at pressekonferansen er erklært over, vender Skah tilbake til mikrofonene.

- Ta vare på bevisene dere får se. De er verdifulle, og viser at min versjon er den rette, sier Skah.

Han sier han skal vise journalistene tekstmeldinger sendt fra ekskona.

Disse skal vise at Skah har rett.

Flyktet hjem
Den daværende verdensstjernen Skah fant kjærligheten i oslojenta Anne Cecilie Hopstock (43) etter å ha vunnet OL-gull i 1992. Etter at paret hadde fått to barn, begynte ekteskapet å hangle.

Høsten 2006 flyttet de to til Marokko, for å bo der i ti måneder. Etter flyttingen gikk mye galt. Anne Cecilie Hopstock flyktet i fortvilelse fra Marokko, mens barna ble holdt igjen.

Barna rømte under dramatiske omstendigheter i begynnelsen av mars i år. De ble avslørt, og straffen var at de ble tatt ut av skolen og plassert på en øde gård, vel halvannen time sør for Rabat.

Trusler
Skah hevder at barna kom til Norge ved hjelp av norske myndigheter, og at motivet for å ta barna til Norge er å vinne stemmer i høstens valgkamp.

Skah blir beskyldt for å ha kommet med konkrete drapstrusler mot flere av medarbeiderne på den norske ambassaden i Marokko, og skal ha oppsøkt ambassadebygningen.

IDRETTSHELT: Khalid Skah vant OL-gull i Barcelona. 
Foto. Per R. Løchen / NTB / Scanpix
IDRETTSHELT: Khalid Skah vant OL-gull i Barcelona. Foto. Per R. Løchen / NTB / Scanpix Vis mer
RØMTE MED BARNA:  Anne Cecilie Hopstock hentet barna i Marokko. Foto: Tomm W. Christensen
RØMTE MED BARNA: Anne Cecilie Hopstock hentet barna i Marokko. Foto: Tomm W. Christensen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!