ANGRER DU?:Flesteparten angrer på at de har brukt for mye penger, mens 22 prosent angrer på at de har hatt ubeskyttet sex. Illustrasjonsfoto: Sveinung U. Ystad.
ANGRER DU?:Flesteparten angrer på at de har brukt for mye penger, mens 22 prosent angrer på at de har hatt ubeskyttet sex. Illustrasjonsfoto: Sveinung U. Ystad.Vis mer

Dette angrer vi på etter sydenturen

«Ola» og «Kari» angrer på feriesex i utlandet, etter kosen kommer angeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Nordmenn reiser mer enn tidligere og benytter seg av stadig billigere flypriser.

Den økende trenden av reisefeber, ser medisinsk ansvarlig i Europeiske Reiseforsikring tydelig igjen i antall skader som blir rapportert inn til selskapet.

De fleste angrer Rundt halvparten av alle nordmenn drar på ferie til utlandet i løpet av sommeren. De fleste angrer på ting de gjør, viser en ny reiseundersøkelse, som Europeiske Reiseforsikring står bak.

Tabbene foregår som regel i fylla, og hele 15 prosent av de spurte har gjort noe de angret på i ruspåvirket tilstand.

To av ti angrer på ubeskyttet sex og hver tiende fordi de var utro.

- Når vi er i utlandet, drikker vi som regel mer. Og alkoholen reduserer som kjent hemningene våre, sier Schack Lystrup, psykiatrisk kontaktlege i Europeiske Reiseforsikring.

- Følte meg skitten «Therese» (23) er en av de som sitter igjen med hodet i sanden etter endt sydentur.

- Jeg var på tur med noen venner, og en kveld jeg var skikkelig full, fant jeg tonen med en sexy mann på dansegulvet. Jeg ble nok revet med i øyeblikket og hadde lyst å kose, sier hun.

Vel hjemme, angrer hun, og synes det hun gjorde var tankeløst.

- Ikke vet jeg hva han heter, hvilket land han var fra, eller noen ting. Heldigvis brukte vi beskyttelse. Likevel, det ga meg ingenting og jeg følte meg skitten i lang tid etter at jeg kom hjem.

Frykter gruppepress I aldersgruppen 16-30 år svarer hver fjerde at de har gjort noe de angrer på.

Flere unge er ute og reiser nå enn før. De reiser gjerne sammen med flere, og det oppstår lettere et gruppepress som øker faren for at de blir med på noe som ellers ikke ville vært greit.

- De har det gøy, og drikker og fester til langt på natt. Så har de sex uten kondom, og angrer som en hund i etterkant, sier Anders Gulbrandsen, medisinsk ansvarlig i Europeiske Reiseforsikring til Dagbladet.

Smitten blir med hjem Med seg i baggasjen tar nordmenn i syden med seg flere ulike kjønnsykdommer hjem.

- Reiser du på sydenferie i Vesteuropeiske land, er sjansen stor for at du har blitt smittet av klamydia eller gonore. For å snu på et kjent uttrykk: Not everything that happens in Vegas stays in Vegas. Smitten man pådrar seg ute, blir med hjem, sier han.

Alle som har hatt sex uten kondom i utlandet, bør umiddelbart oppsøke lege for å teste seg når de kommer hjem, mener Gulbrandsen.