UTILREGNELIG: Den sakkyndige rapportne konkluderer med at Anders Behring Breivik er utilregnelig. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
UTILREGNELIG: Den sakkyndige rapportne konkluderer med at Anders Behring Breivik er utilregnelig. Foto: Thomas Winje Øijord / ScanpixVis mer

- Dette åpner mange nye muligheter

Anders Behring Breivik om utilregnelig-rapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CALIFORNIA (Dagbladet): Tirsdag la de sakkyndige psykiaterne fram rapporten som konkluderte med at terrorsiktede Anders Behring Breivik er utilregnelig og at han lider av paranoid schizofreni.

Advokat Geir Lippestad snakket i går med sin klient om konklusjonene i rapporten.

- Han har på mange måter slått seg til ro med konklusjonen. Vi skal diskutere hva vi skal gjøre, men han er på ingen måte opprørt eller sint. Han sier at han er motivert for rettssaken, sier Lippestad til Dagbladet.

Lang samtale Politiadvokat Christian Hatlo sa tirsdag at Breivik hadde vanskelig for å akseptere konklusjonen da han først fikk den presentert, men nå har han tilsynelatende forsonet seg med den.

Som Dagbladet skrev i går kan rapporten føre til at forsvarene vil kunne gå mot Breiviks vilje på enkelte områder.

- Jeg har hatt en lang samtale med klienten, og jeg tror ikke vi vil ha noen uenigheter i hvordan vi skal behandle denne rapporten. Det blir ingen konflikt om dette slik jeg ser det nå, sier Lippestad.

- Det han sa, var at han mente dette åpner mange nye muligheter, sier Lippestad.

- Det er litt uklart akkurat hva han mente med det, men han tenker nok ikke på juridiske muligheter. Vi må høre nærmere hva han mener.

- Er det for eksempel at han etter hvert vil kunne slippe fri?

- Nei, det er han overhodet ikke interessert i. Det handler nok mer om at han ser for seg at flere nå vil lese hans manifest, noe han er veldig opptatt av. Når det blir en debatt om han er tilregnelig eller ikke, ser han nok for seg at flere vil lese det, for å gjøre seg opp en mening og det tror han nok vil hjelpe saken han mener han kjemper for.

Ingen innvendinger Lippestad sier at Breivik hittil ikke har hatt noen innvendinger mot forsvarernes arbeid.

- Før vi la fram strategiene våre på pressekonferansen ved gården på Åsta, diskuterte vi og han hadde noen innspill. Men han sa seg enig og fulgte rådene våre, og det har han egentlig gjort hele veien. Jeg har fortalt ham at jeg for eksempel ville si at han har en virkelighetsoppfatning som ingen andre har, og det har han ikke hatt innvendinger mot, sier Lippestad og legger til:

- Men det kan komme situasjoner som er av mer ikke-juridisk karakter hvor vi vil være uenige.

FORSVARERE: Anders Behring Breiviks forsvarere Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
FORSVARERE: Anders Behring Breiviks forsvarere Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer