Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette året er nok det som har vært mest ute av kontroll

Elevorganisasjonen Gevjon beklager overfor 16-åringen som ble syk etter «opptaksprøve».

OPPTAKSPRØVE:  Under årets opptaksprøve måtte elevene blant annet spise rå fisk, rått dyrehjerte og drikke vann med snus. Foto: Privat
OPPTAKSPRØVE: Under årets opptaksprøve måtte elevene blant annet spise rå fisk, rått dyrehjerte og drikke vann med snus. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN/OSLO (Dagbladet): - Vi vil egentlig bare presisere at det er veldig uflaks, det som er skjedd. Vi er 101 år i år, og dette året er nok det som har vært mest ute av kontroll.

Det sier en av lederne for opptaket i elevorganisasjonen Gevjon ved Drammen videregående skole, som ønsker å være anonym av hensyn til familien.

Ei 16 år gammel jente ble alvorlig syk etter at hun under årets opptak blant annet måtte spise et rått dyrehjerte. Hun ligger nå på isolat på Drammen sykehus.

Går bedre - Det går for så vidt greit med henne nå, men vi får ikke svar på prøvene før om to dager. Hun ligger på isolat, men jeg får gå inn til henne, forteller 16-åringens mor til Dagbladet. 

Lederen av gruppa sier de har svært dårlig samvittighet overfor jenta.

- Vi spurte om hun ville trekke seg, men hun sa det gikk bra. Etter hvert dro vi henne selv ut av opplegget og fikk tak i ambulanse. Vi beklager så mye overfor henne. Det var aldri meningen at hun eller noen andre skulle bli syke. Vi synes det er dumt og tragisk at det er blitt som det er blitt, sier hun.

Elevorganisasjonen vil likevel fortsette opptaket neste år, og men liker ikke måten Gevjon er blitt framstil på.

- Vi vil at tradisjonene skal fortsette. Neste år er det ikke vi som er sjefer, men vi skal snakke med dem som skal ta over, slik at det blir endringer. Det skal ikke være noe slåssing da, sier lederen, med henvisning til et av elementene i opptaksprøvene som besto i at jentene skulle slå hverandre.

- Skjønner ikke konsekvensene Moren til 16-åringen som ble dårlig, sier hun tror Gevjon har utviklet seg i en dårlig retning, men at de unge arrangørene trolig ikke har forstått omfanget.

I FJOR:  Her er fjorårets kull ved opptaket til jentegruppa Gevjon. Foto: Privat
I FJOR: Her er fjorårets kull ved opptaket til jentegruppa Gevjon. Foto: Privat Vis mer

- Jeg har aldri hør at det har vært så ille før - at de har spist dyreinnvoller og rå fisk, som er helseskadelig. Når arrangørene er 17-18 år, skjønner de kanskje ikke hvilke konsekvenser det kan ha og faren ved å gjøre det, sier hun.

Hun mener det har vært skrevet så mye om opptaksprøvene de siste åra at politiet ikke burde gitt sin tillatelse til arrangementet.

- Da jeg var til stede, var det ikke noe politi eller andre som fulgte med at det gikk forsvarlig for seg. Slåssingen som var på scenen, var et grusomt syn, sier hun.

- Ville ikke blitt godkjent Ordenssjefen i Drammens politiet Dag Ebbestad sier arrangementet åpenbart har tatt litt av. Han forteller at ungdommene hadde fått politiets tillatelse til å avholde opptaket, men at de ikke hadde fått lov til å avholde det hvis politiet var kjent med at de blant annet skulle slå til hverandre i ansiktet.

- Hadde vi hatt kunnskap om det som skjedde i forkant, hadde vi ikke tillatt det. Det er åpenbart at de enten ikke har forstått hva dette innebærer, eller hatt erfaring og tyngde til å håndtere det. Det er veldig uheldig, det som er skjedd, spesielt med tanke på jenta som er blitt alvorlig syk, sier han.

Før neste års opptak vil politiet ha en alvorlig samtale med elevene i organisasjonen ved Drammen videregående skole.

- Vår forebyggende ungdomsavdeling vil være litt i forkant neste år, og rettlede disse ungdommene slik at vi får det inn en ordentlig form, sier han. 

Utenfor skolens regi Ledelsen ved Drammen videregående skole presiserer at opptaksprøvene til foreningene er noe som skjer utenfor skolens regi.

- Det er forferdelig at det har skjedd, sier assisterende rektor Petter Holvik.

TØFF OPPTAKSPRØVE:  Det var en tøff opptaksprøve for jentene som i år ville inn i den 101 år gamle elevorganisasjonen Gevjon ved Drammen videregående skole. Foto: Privat
TØFF OPPTAKSPRØVE: Det var en tøff opptaksprøve for jentene som i år ville inn i den 101 år gamle elevorganisasjonen Gevjon ved Drammen videregående skole. Foto: Privat Vis mer

- Dette viser at det har utviklet seg fra å være et uskyldig arrangement hvor de har kledd seg ut og blitt dummet ut. Det har gått for langt, sier han.

Ledelsen ved skolen vil i løpet av dagen i dag ha samtaler med ordenssjef i politiet, Ebbestad.

LIKER IKKE RITUALET: Assisterende rektor Petter Holvik ved Drammen Videregående skole mener Gevjon har gått for langt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LIKER IKKE RITUALET: Assisterende rektor Petter Holvik ved Drammen Videregående skole mener Gevjon har gått for langt. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media