Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette avgjør framtida til massemorderen

Her er scenarioene som viser hvordan Anders Behring Breivik risikerer å sone.

TVILER PÅ BREIVIK SOM FRI: Professor i rettsvitenskap, Alf Petter Høgberg tror Breivik må belage seg på et liv bak murene — både om han dømmes som tilregnelig eller utilregnelig på fredag. - Gitt at Breivik ikke anses farlig lenger slik at gjentakelsesfare ikke foreligger, har han krav på å slippe fri etter endt soning eller behandling. Men jeg tror oppgaven om å overbevise noen om det, vil bli tung, sier Høgberg til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TVILER PÅ BREIVIK SOM FRI: Professor i rettsvitenskap, Alf Petter Høgberg tror Breivik må belage seg på et liv bak murene — både om han dømmes som tilregnelig eller utilregnelig på fredag. - Gitt at Breivik ikke anses farlig lenger slik at gjentakelsesfare ikke foreligger, har han krav på å slippe fri etter endt soning eller behandling. Men jeg tror oppgaven om å overbevise noen om det, vil bli tung, sier Høgberg til Dagbladet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forsvarer Geir Lippestad har bedt samfunnet forberede seg på at Anders Behring Breivik vil kunne slippes ut en dag.

- Vi har jo ikke livstidsstraff i Norge. Nå kommer det an på om han blir dømt til fengselsstraff eller overført psykisk helsevern, men for begge tilfeller er jo tanken at han skal tilbake til samfunnet på et eller annet tidspunkt, men da sannsynligvis som en godt voksen om ikke gammel mann, sa Lippestad til NRK tidligere i år.

At dette vil skje er imidlertid lite sannsynlig, mener professor i rettsvitenskap, Alf Petter Høgberg.

- Jeg mener ikke at Lippestad tar feil. Det står ikke i loven at noen skal være innesperret for alltid. Gitt at Breivik ikke anses farlig lenger slik at gjentakelsesfare ikke foreligger, har han krav på å slippe fri etter endt soning eller behandling. Men jeg tror oppgaven om å overbevise noen om det, vil bli tung, sier Høgberg til Dagbladet.

Gjentakelsesfare avgjørende Spørsmålet om Breivik er strafferettslig tilregnelig eller ikke, vil også ha lite å si for om han noensinne kan løslates, mener professoren.

- Enten Breivik dømmes til tvungent psykisk helsevern eller til forvaring, vil spørsmålet om nærliggende gjentakelsesfare for alvorlig forbrytelse være avgjørende for hvorvidt han blir sittende innesperret livet ut eller en dag slippes fri, sier Høgberg.

Likevel er det teoretisk sett mulig at terroristen en gang slipper ut. Også på Stortinget er det bred enighet om at Norges farligste mann trolig aldri vil slippe ut i samfunnet igjen. Dagbladet har snakket med flere eksperter som trekker fram ulike scenarioer om hvordan dette kan skje.

Sjøl tror Breivik at han blir kjent tilregnelig.

Scenarioene ved utilregnlighet:

ANKE = VARETEKT Breivik har gitt uttrykk for at han vil anke saken om han blir dømt utilregnelig. Det innebærer at han vil bli sittende i varetekt på Ila fengsel inntil en dom mot ham er rettskraftig.

- Han kan anke saken og dermed sitte i varetekt i ett år eller to, men om han blir syk i denne perioden vil han kunne innlegges på sykehus, sier professor i strafferett, Erling Johannes Husabø.

KAN PRØVE SAKEN MANGE GANGER Ifølge forskningsleder Berit Johnsen ved Kriminalomsorgens utdanningssenter (KRUS) er vilkårene like ved forvaring som tvunget psykisk helsevern.

STRAFF ELLER HJELP: Ifølge forskningsleder Berit Johnsen ved Kriminalomsorgens utdanningssenter KRUS skilles det skarpt mellom straff og tvunget psykisk helsevern. - Straff skal oppleves som et onde, og syke folk skal ikke straffes, sier hun. Foto: Privat
STRAFF ELLER HJELP: Ifølge forskningsleder Berit Johnsen ved Kriminalomsorgens utdanningssenter KRUS skilles det skarpt mellom straff og tvunget psykisk helsevern. - Straff skal oppleves som et onde, og syke folk skal ikke straffes, sier hun. Foto: Privat Vis mer

- Det må foreligge en nærliggende gjentakelsesfare og dermed være et behov for å verne samfunnet. Ved tvunget psykisk helsevern ilegges det ingen minstetid eller tidsramme. Lovbryteren får en dom, og hvert tredje år blir det vurdert på ny.

Breivik vil kunne påklage alle vedtak som blir gjort til kontrollkommisjonen for psykisk helsevern mens han er på institusjon. Første gang etter seks måneder.

FRISK KAN BETY FRI Breivik vil måtte bli værende i en institusjon så lenge han anses som syk. Dersom behandlerne hans på ett eller annet tidspunkt mener han er blitt frisk, vil han i teorien kunne bli en fri mann.

- Teoretisk er det da mulig at han kan slippes løs, men jeg tror sjansene for det er små, sier professor Høgberg.

SENDES TIL FENGSEL En eventuell løslatelse forutsettes nemlig av at Breivik blir vurdert som ufarlig. Dersom påtalemyndigheten mener at gjentakelsesfaren fremdeles er til stede hos ham, vil han etter loven om psykisk helsevern § 5.6 bli overført til anstalt under kriminalomsorg.

- Slik han framstår nå, virker gjentakelsesfaren ekstremt stor og jeg har liten tro på at dette vil endre seg. Jeg har vansker for å tro at noen i framtida vil la seg overbevise om at gjentakelsesfaren ikke er stor for Breiviks vedkommende. Jeg tror altså sannsynligheten for at han slippes fri er svært lav, sier Høgberg.

TVUNGEN OMSORG Etter en lovendring 1. januar 2002 kan lovbrytere i dag i tillegg til forvaring og tvungen psykisk helsevern også idømmes tvungen omsorg.

- Det idømmes de som er psykisk utviklingshemmet i høy grad. Å bli dømt til tvungen omsorg er utelukket for Breivik, sier forskningsleder Johnsen til Dagbladet.

KAN VÆRE HJEMME ETTER TRE UKER I teorien kan Breivik kunne sove hjemme allerede tre uker etter at dommen er rettskraftig. I § 5.3 i loven om psykisk helsevern heter det at «Den som er overført til tvungent psykisk helsevern, skal de første tre ukene ha døgnopphold i en institusjon. (...) Den faglig ansvarlige bestemmer deretter hvordan det tvungne psykiske helsevernet til enhver tid skal gjennomføres.»

- At Breivik slippes ut etter tre uker er ikke i nærheten av realistisk. Ingen psykiater vil ta sjansen på å slippe ham så tidlig, sier professor Husabø.

Les også hvorfor hvorfor to av de 14 psykiatriekspertene som har redegjort for Breiviks tilregnelighet i retten mener han er en syk og gal mann.

Scenarioene ved tilregnlighet:

MINSTETID PÅ MAKS TI ÅR Ved en forvaringsdom vil det bli gitt en minstetid som skal ivareta den allmenne rettsoppfatning om at lovbryteren ikke løslates for tidlig. Samtidig regulerer minstetida når den forvaringsdømte kan søke om prøveløslatelse.

USIKKER FRAMTID: Hva som vil skje med massemorderen Anders Behring Breivik er høyst uklart. Mange svar vil stå ubesvarte også etter at han har fått sin dom på fredag. Professor i rettsvitenskap, Alf Petter Høgberg, sier at spørsmålet om nærliggende gjentakelsesfare for alvorlig forbrytelse være avgjørende for hvorvidt han blir sittende innesperret livet ut eller en dag slippes fri - uansett om Breivik dømmes til tvungent psykisk helsevern eller til forvaring, sier Høgberg. Foto: Privat
USIKKER FRAMTID: Hva som vil skje med massemorderen Anders Behring Breivik er høyst uklart. Mange svar vil stå ubesvarte også etter at han har fått sin dom på fredag. Professor i rettsvitenskap, Alf Petter Høgberg, sier at spørsmålet om nærliggende gjentakelsesfare for alvorlig forbrytelse være avgjørende for hvorvidt han blir sittende innesperret livet ut eller en dag slippes fri - uansett om Breivik dømmes til tvungent psykisk helsevern eller til forvaring, sier Høgberg. Foto: Privat Vis mer

En forvaringsstraff har en minstetid på inntil ti år. Men betyr det at Breivik kan slippe ut allerede da?

- I teorien, men sannsynlig er det ikke. Breivik kan be om å få etterprøvd saken når det har gått ti år. Domstolen vil da avgjøre om han skal løslates eller ikke, forklarer Husabø.

KAN PRØVELØSLATES FØR Ifølge Johnsen vil Breivik mest sannsynlig få idømt en minstetid på ti år, og fordi han har sittet i varetekt det siste året, vil dette gi ham fradrag på de ti åra.

- Med forvaring vil Breivik om åtte til ni år kunne søke om prøveløslatelse. Dersom Breivik får avslag kan han søke om prøveløslatelse ett år etter avslaget. I praksis tar dette litt tid, opptil to år.

Prøveløslatelsesspørsmålet behandles av domstolen, men dersom påtalemyndigheten og kriminalomsorgen er enige om at prøveløslatelse er forsvarlig, kan løslatelsen foretas av kriminalomsorgen. Etter loven kan ikke en forvaringsdømt være prøveløslatt i mer enn fem år, men det finnes forvaringsdømte som har vært prøveløslatt lenger enn det.

VIL SLIPPE UT:  Forsvarer Geir Lippestad har bedt samfunnet forberede seg på at Anders Behring Breivik vil kunne slippes ut en dag. - Vi har jo ikke livstidsstraff i Norge, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
VIL SLIPPE UT: Forsvarer Geir Lippestad har bedt samfunnet forberede seg på at Anders Behring Breivik vil kunne slippes ut en dag. - Vi har jo ikke livstidsstraff i Norge, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Det er kriminalomsorgen som avgjør om prøveløslatelse blir gitt. Dersom det blir stilt særskilte vilkår, som prøveløslatelse for å bli behandlet på institusjon, må en domstol avgjøre dette. En prøveløslatelse kan ikke vare i mer enn fem år, og den kan ikke vare lenger enn tidsramma på dommen.

21 ÅR MED FORLENGELSE Mer sannsynlig er det at Breivik må sitte maksimumstida, som er 21 år, mener ekspertene. Og teoretisk sett vil han måtte sitte enda lenger enn det.

- En forvaringsstraff kan etter 21 år forlenges med ytterligere fem og fem år av gangen, og dette kan vare livet ut for den innsatte, forklarer Husabø.

- Om Breivik ikke endrer seg vesentlig, risikerer han å sitte fengslet livet ut, sier han. Dersom Breivik ikke prøveløslates før oppnådd tidsramme, og påtalemyndigheten ikke legger ned påstand om forlengelse av straffen tre måneder før de 21 fengselsåra er gått, vil Breivik bli en fri mann, opplyser forskningsleder Johnsen.

- Dersom de gjør dette, vil saken behandles av domstolen som da tar stilling til om det fremdeles foreligger en nærliggende gjentakelsesfare. Domstolen kan forlenge forvaringsstraffen med inntil fem år, sier hun.

LIVSTID I praksis vil dette bety at Breivik kan bli sittende i fengsel resten av sitt liv, noe som aldri før er skjedd i Norge.

- Vi har ingen lov for å holde folk i Norge inne på livstid bare for å straffe. Det er bare gjentakelsesfaren som er bestemmende for dette, sier hun.

VIL KUNNE PRØVE SAKEN Breivik vil få mange anledninger til å prøve saken sin på nytt.

- Sitter han i 21 år, og idømmes nye fem år i forvaring etter dette, kan han etter ett år begjære seg løslatt igjen. Han vil ha atskillige muligheter for å få prøvd saken, sier Husabø.

GOD OPPFØRSEL - Ofte hører man at innsatte får redusert straff om de har god oppførsel i fengselet. Vil dette også gjelde Breivik?

- Under en forvarings-soning tror jeg ikke det vil ha noe å si om han oppfører seg pent, for det han har gjort overskygger alle de eventuelle tilpasningene hans, sier professor Husabø.

KAN FÅ PERM Både de som får forvaringsstraffer og de som idømmes tvungen psykisk helsevern kan få permisjon.

- Det kan reise seg muligheter for at han for eksempel kan reise på kino med tilsyn. Dette er ikke rettigheter de dømte har, men konkrete vurderinger som blir tatt. Når det gjelder Breiviks tilfelle, tror jeg ikke dette er noe som vil skje med det første. det er nok heller lite trolig, sier Husabø.

FORBRYTELSE MOT MENNESKEHETEN Like etter 22. juli i fjor ble det diskutert hvorvidt Breivik kunne bli siktet for forbrytelser mot menneskeheten, og dermed risikerte en fengselsstraff på 30 år.

DØMMES PÅ FREDAG: Dommen mot Anders Behring Breivik forkynnes i Oslo tingrett på fredag. Han har via sine forsvarere uttalt at han vil anke dommen om han blir erklært utilregnelig. Dømmes han som tilregnelig, vil han sone straffen på forvaringsanstalten på Ila fengsel. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
DØMMES PÅ FREDAG: Dommen mot Anders Behring Breivik forkynnes i Oslo tingrett på fredag. Han har via sine forsvarere uttalt at han vil anke dommen om han blir erklært utilregnelig. Dømmes han som tilregnelig, vil han sone straffen på forvaringsanstalten på Ila fengsel. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

- Dette ble diskutert i sakens tidlige fase, før man visste om Breivik var alene. I dag mener jeg det er høyt tvilsomt at man kan benytte denne bestemmelsen mot ham, fordi den forutsetter at forbrytelsen skal han skjedd som ledd i en gruppe bestående av flere personer, sier professor Husabø.

KRENKELSER MOT MENNESKEHETEN I september i fjor luftet daværende justisminister Knut Storberget et forslag om å innføre en ny lovbestemmelse som skulle kunne holde forvaringsdømte fengslet mer enn 21 år.

- Jeg synes vi skal ha en vurdering om hvorvidt man kan bruke forvaringsinstituttet også ut ifra andre vilkår enn bare fare for samfunnet. For eksempel om det vil virke støtende mot allmennheten om man løslater tidlig, sa Storberget.

- Jeg tror ikke dette forslaget har blitt diskutert ytterligere etter at det ble fremmet av Storberget etter et besøk på Ila fengsel, og uansett tror jeg ikke det ville kunne hatt noen innvirkning på Breiviks framtid, sier professor Husabø.

- Etter min mening vil det være grunnlovstridende om man innførte en lov som har tilbakevirkende kraft, sier han.

Ila fengsel bygger nå om fengselet for å få en egen avdeling for høysikkerhet, avdelingen vil stå ferdig om ett år.

ILA FENGSEL:  Dersom Anders Behring Breivik blir erklært utilregnlig og idømt tvunget psykisk helsevern vil han få hjelp i et spesialbygget enmannssykehus på Ila. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
ILA FENGSEL: Dersom Anders Behring Breivik blir erklært utilregnlig og idømt tvunget psykisk helsevern vil han få hjelp i et spesialbygget enmannssykehus på Ila. Foto:Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media