Coronaviruset:

Dette avgjør hvem som får vaksina først

Fem typer kunnskap inngår i FHIs grunnlag for anbefalningene om hvilke grupper som bør vaksineres for coronaviruset, og hvilke som bør stå først i vaksinekøen.

KUR: Slik kan vaksinen, som er under utvikling, stoppe coronaviruset. Video fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. 17.03.2020. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kom nyheten om at legemiddelselskapet Pfizer, som sammen med tyske BioNTech utvikler en vaksine for coronaviruset, hadde fått svært gode resultater.

Også vaksinekandidaten til Universitetet i Oxford og AstraZeneca har varslet at de kan gi resultater i siste testfase før jul. Dersom den blir godkjent, kan Norge i beste fall få tilgang til denne gjennom EU-kommisjonen og Covax-alliansen allerede tidlig neste år.

I mellomtida pågår et storstilt arbeid her hjemme med å finne ut av hvilke grupper som bør få en eventuell vaksine, og hvilke som i så fall bør prioriteres først.

Dette avgjør vaksineprioriteringen

Folkehelseinstituttet har, som statens vaksineinstitutt, fått i oppdrag å klargjøre for coronavaksinasjon i Norge. Fristen for denne planen er satt til 1. desember, og deretter vil regjeringen fastsette prioriteringsrekkefølgen basert på rådene fra FHI.

- Forberedelsene og planleggingen hos oss involverer rundt hundre medarbeidere under ledelse av Geir Bukholm, sier overlege i FHI, Preben Aavitsland, til Dagbladet.

FHIs vaksinearbeid foregår innen fem temaer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer